Працівники Олексіївської колонії примушують ув’язнених відмовитися від свідчень про побиття та тортури – правозахисники (відео)

Фото: ХарківTimes

Згідно даних, якы мають правозахисники, працівники Олексіївської колонії (№25) залякують ув’язнених, змушуючи їх відмовитися від свідчень про побиття та тортури.

Про це повідомив журналістам голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров, повідомив кореспондент Харків Times.

Захаров нагадав, що після побиття засуджених групою швидкого реагування 8 січня, у колонії був запроваджений особливий стан терміном на 10 діб. Починаючи з 9 січня до колонії не допускали ані адвокатів на зустрічі з клієнтами, ані помічників народних депутатів. “Тільки 18-го пропустили одного адвоката нашого до клієнта”, – сказав Захаров, додавши, що це сталося після того, як зателефонували з Генеральної прокуратури. Після цього пропускали по одному адвокату на день.

Захаров зазначив, що недопуск адвокатів та помічників народних депутатів є злочином, і ХПГ подала заяву про нього до Державного бюро розслідувань та Генеральної прокуратури. Загалом правозахисники подали вже вісім заяв у зв’язку з діями працівників колонії.

При цьому надзвичайний стан у колонії був подовжений ще на 10 діб і скінчився тільки 29 січня. Після цього до колонії пустили помічника народного депутата та двох адвокатів.

“Вони мали розмову з групою засуджених, і виявилося дуже багато цікавих речей. По-перше, в колонії наполягають на тому, щоб всі засуджені сказали, що 8 січня до них прийшли не вночі, а після шостої ранку, що все було законно і справедливо, і що в них немає претензій. По-друге, засуджених дуже сильно залякують. Вже після 8 січня було шість побитих людей – ми поки про них не заявляємо, бо не знаємо їхню волю з цього приводу. Крім того, їм обіцяють забезпечити умовно-дострокове звільнення, їм обіцяють добрі місця роботи, їм розповідають всілякі неприємні речі про адвокатів, що свідчить про те, що їх розмови прослуховуються – ні про яку конфіденційність розмови клієнта з адвокатом там мови бути не може”, – казав Захаров.

Він повідомив також, що на деяких допитах, які проводило Державне бюро розслідувань в перші дні після побиття засуджених, були присутні ті самі оперуповноважені, які здійснювали вплив на них. “Зрозуміло, що нічого засуджені при цих оперуповноважених взагалі говорити не можуть. Ці допити ламаного гроша не стоять насправді. Судово-медичну експертизу, яку призначили слідчі ДБР, проводили просто у приміщенні колонії. Приїздив експерт, і на телефон знімав фото тілесних ушкоджень – і все. Знов-таки у межах колонії це небагатого варто, бо все прослуховується, і засуджені про це знають. Вони навіть розповісти цим експертам, як саме їх били, не можуть – бо від них вимагають, щоб вони говорили, що їх не били… Керівництво колонії, адміністрація і працівники роблять все, щоб звести нанівець свідчення про те, що було побиття – і восьмого, і раніше. В минулу п’ятницю зібрали всіх засуджених, які подавали свідчення 3 січня (скаржились адвокатам на знущання з боку працівників колонії – ХарківTimes) і наказали їм під диктовку написати відмову від своїх свідчень, залякуючи їх при цьому. Частина погодилася і написала, а частина так нічого і не написала”, – сказав він.

За словами Захарова, деякі засуджені відмовилися від допиту слідчого без присутності адвоката, оскільки адвокатів не пускали. Насьогодні ДБР допитало ще не всіх потерпілих 8 січня.

Правозахисник також повідомив, що Генеральна прокуратура забрала процесуальне керівництво у провадженні від Прокуратури Харківської області. В колонію вже двічі приїздили на декілька днів прокурори з офісу Генерального прокурору.

Захаров зазначив також, що хоча розслідування ведеться, воно не відповідає стандартам ефективного розслідування, що встановлені Радою Європи. “Ті, кого били, знаходяться під контролем і під наглядом тих, хто бив. Цього не має бути принципово, коли йдеться про розслідування катувань. Мають бути вжиті заходи безпеки, і ті, кого побили, мають бути вивезені до інших колоній” – наголосив він.

“Південно-Східне управління цілком підтримує цю колонію, і Департамент кримінально-виконавчої служби цілком підтримує цю колонію. Вони вперто не хочуть визнавати факти катувань. Більше того, вже судово-медичні експерти сказали щодо одного з тих, хто казав про те, що в нього палили папір між сідницями – що в нього немає ніяких слідів, хоча ці сліди бачили декілька людей, в тому числі наш адвокат, і члени спостережної комісії, і представник Уповноваженого з прав людини, і їх засняли на фото”, – зазначив Захаров.

Керівництво колонії розпорядилося не пускати на територію установи лікарів. “Вчора ми привезли лікаря, і його не пустили, і це – не вперше”, – сказав Захаров, зазначивши, що це суперечить законодавству.

“Вони побачили, що їхні зусилля певною мірою марні, бо велика група засуджених не хоче погоджуватись з цим, хочуть свідчити про те, що з ними там відбувається. Дуже важко змиритися з тим, що з людьми так жорстоко поводяться, відбувається колосальне насильство”, – наголосив правозахисник.

Як повідомляв Харків Times, Управління Державної кримінально-виконавчої служби України повідомило, що у державній установі “Олексіївська виправна колонія (№ 25)” 8 січня підчас загального обшуку стався бунт ув’язнених. Згідно з повідомленням, “до окремих засуджених було застосовано фізичну силу та спеціальні засоби – кайданки”. У колонії запроваджено режим особливих умов, під час якого посилюється охорона, нагляд за засудженими, здійснюються інші додаткові режимні заходи.

Юристи Харківської правозахисної групи та помічники народних депутатів протягом дня 9 січня не могли потрапити на територію Олексіївської колонії №25 у Харкові. Адвокати ХПГ приїздили до колонії 2 і 3 січня та зафіксували чимало свідчень засуджених про тортури і нелюдське поводження – зґвалтування, постійні побиття, понаднормову і безоплатну виснажливу працю.

Офіс Омбудсмена України повідомив, що до 22-х засуджених були застосовані гумові кийки та кайданки.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання прав людини в місцях несвободи Олександр Гатіятуллін заявив, що керівництво колонії перешкоджає встановити обставини, причини та умови, що призвели до конфлікту, та не допускає в установу представників засобів масової інформації. Моніторингова група уповноваженого з прав людини встановила факт катування засудженого в Олексіївській колонії №25.

Прокурори Офісу Генерального прокурора внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 127 (катування, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу із застосуванням насильства або погрозою застосування насильства), ч. 1 ст. 172 (грубе порушення законодавства про працю) Кримінального кодексу.