В Олексіївській колонії 22 засуджених постраждали від застосування гумових кийків та кайданків, – Офіс Омбудсмена

Фото: ombudsman.gov.ua

У Олексіївській колонії №25 у Харкові, де напередодні, за повідомленням Управління Державної кримінально-виконавчої служби України, стався бунт, до 22-х засуджених були застосовані гумові кийки та кайданки.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Офіса Омбудсмена України.

9 січня з метою вивчення ситуації, яка виникла внаслідок конфлікту між адміністрацією колонії та засудженими, до Олексіївської колонії здійснили візит Представник Уповноваженого у східних областях Сергій Красноперов, провідний спеціаліст Відділу регіонального представництва в східних областях Андрій Бохвалов, представник громадськості Костянтин Ключарьов та Костянтин Алтухов.

“Під час моніторингового візиту було виявлено, що до 22-х засуджених були застосовані спеціальні засоби та заходи фізичного впливу, а саме – гумові кийки та кайданки”, – йдеться в повідомленні.

Після спілкування з засудженими були отримані скарги на неправомірне застосування сили та спеціальних засобів, приниження честі та гідності, тиску з боку адміністрації закладу.

Також були опитані працівники колонії, отримані документи та пояснення, що будуть ретельно вивчені та опрацьовані. У діях працівників колонії вбачаються прояви затягування часу та зволікання з наданням документів на вимогу Представника Уповноваженого. З деякими документами ознайомитися так і не вдалося. Адміністрація закладу запевнила, що витребувані документи будуть надані найближчим часом.

Ситуація перебуває на особистому контролі Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Як повідомляв Харків Times , Управління Державної кримінально-виконавчої служби України повідомило, що у державній установі “Олексіївська виправна колонія (№ 25)” 8 січня підчас загального обшуку стався бунт ув’язнених. Згідно з повідомленням, “до окремих засуджених було застосовано фізичну силу та спеціальні засоби – кайданки”. У колонії запроваджено режим особливих умов, під час якого посилюється охорона, нагляд за засудженими, здійснюються інші додаткові режимні заходи.

Юристи Харківської правозахисної групи Геннадій Токарев, Ганна Овдієнко, Таміла Беспала та помічники народних депутатів Влад Сидоренко і Володимир Глущенко протягом дня 9 січня не могли потрапити на територію Олексіївської колонії №25 у Харкові.