«Лексус», який шпигував за оборонними рубежами Харківської області, пішов за ґрати на 15 років

Агент фсб під псевдонімом «Лексус», який шпигував за оборонними рубежами Харківської області, отримав 15 років тюрми.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ Харківської області Владислав Абдула та прес-служба обласної прокуратури.

За даними слідства, 42-річний мешканець Вовчанська збирав для рф інформацію про місця базування та переміщення підрозділів Сил оборони на території Вовчанської громади. Передусім його цікавили геолокації фортифікаційних споруд та укріпрайонів, які забезпечують оборону обласного центру з північно-східного напрямку. Також чоловік «зливав» представнику фсб рф місця базування підрозділів СБУ та Національної поліції України поблизу кордону з рф. Розвіддані потрібні були окупантам для проведення ракетно-бомбових та артилерійських ударів по позиціях українських захисників.

Співробітники СБУ затримали російського агента у Вовчанську у листопаді 2023 року. Під час обшуків за місцем мешкання зрадника виявлено та вилучено телефон, в якому містилась переписка з російським куратором.

Як встановило розслідування, у липні минулого року співробітник фсб рф через месенджер «Телеграм» звʼязався з чоловіком, який працював завідуючим господарством в одному з місцевих медичних закладів. Представник російської спецслужби запропонував конфіденційне співробітництво, і чоловік погодився за грошову винагороду проводити підривну діяльність проти України. Щоб підтвердити готовність до співпраці, зрадник навіть написав розписку, у якій зазначив, що «готов выполнять разведывательные и диверсионные задачи». У цілях конспірації чоловік обрав собі оперативний псевдонім «Лексус».

Тоді окупанти перевели його в режим «очікування», а вже у липні 2023 року поставили перші завдання. Для їх виконання він об’їжджав територію району на громадському транспорті і приховано фіксував місця можливої дислокації українських військ. Про отримані відомості «звітував» до фсб, використовуючи анонімний чат у месенджері.

«Лексус» також корегував ворожий вогонь, «звітуючи» про наслідки обстрілів з боку зс рф: «Единственное место вчера Вы немного не попали. Снаряды ложились в основном по дороге. Сейчас попробую сбросить точные координаты».

Зрадник встиг вчинити 35 епізодів злочинів. Суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Як повідомляв Харків Times, військова контррозвідка Служби безпеки спільно з підрозділами ЗСУ затримала 26-річного агента фсб, який коригував ракетно-бомбові удари по Харківській та Миколаївській областях.

СБУ затримала коригувальника ракетно-бомбових ударів, який намагався виявити локації спецпідрозділу «Кракен» Головного управління розвідки Міністерства оборони у Харкові.