Офіс Генпрокурора зареєстрував ще низку кримінальних проваджень щодо Олексіївської колонії

Фото: www.5.ua

Прокурори Офісу Генерального прокурора внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 127 (катування, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу із застосуванням насильства або погрозою застосування насильства), ч. 1 ст. 172 (грубе порушення законодавства про працю) Кримінального кодексу.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Офісу.

Досудове розслідування доручено територіальному управлінню ДБР у м. Полтава.

“Підставою для внесення до ЄРДР вказаних відомостей стала заява представників громадської організації “Харківська правозахисна група”, у якій йдеться про вчинення ряду злочинів службовими особами Олексіївської виправної колонії № 25 в Харкові”,- йдеться у повідомленні.

Зокрема, у зверненні правозахисники вказують на неодноразові факти катування засуджених протягом 2017 – 2019 років з метою залякування та дискримінації, наводять приклади побиття, удушення, зв’язування, застосування електричного струму та вчинення інших насильницьких дій, які ображають особисту гідність засуджених. Також, у своїй заяві правозахисники вказують на грубе порушення законодавства про працю.

Хід розслідування цих кримінальних проваджень перебуватиме на контролі Офісу Генерального прокурора.

Як повідомляв Харків Times, Управління Державної кримінально-виконавчої служби України повідомило, що у державній установі “Олексіївська виправна колонія (№ 25)” 8 січня підчас загального обшуку стався бунт ув’язнених. Згідно з повідомленням, “до окремих засуджених було застосовано фізичну силу та спеціальні засоби – кайданки”. У колонії запроваджено режим особливих умов, під час якого посилюється охорона, нагляд за засудженими, здійснюються інші додаткові режимні заходи.

Юристи Харківської правозахисної групи та помічники народних депутатів протягом дня 9 січня не могли потрапити на територію Олексіївської колонії №25 у Харкові. Адвокати ХПГ приїздили до колонії 2 і 3 січня та зафіксували чимало свідчень засуджених про тортури і нелюдське поводження – зґвалтування, постійні побиття, понаднормову і безоплатну виснажливу працю.

Офіс Омбудсмена України повідомив, що до 22-х засуджених були застосовані гумові кийки та кайданки.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання прав людини в місцях несвободи Олександр Гатіятуллін заявив, що керівництво колонії перешкоджає встановити обставини, причини та умови, що призвели до конфлікту, та не допускає в установу представників засобів масової інформації. Моніторингова група уповноваженого з прав людини встановила факт катування засудженого в Олексіївській колонії №25.