В Олексіївській колонії перешкоджають перевірці Офісу Омбудсмена (доповнено, відео)

Фото: censor.net.ua

Сьогодні, 11 січня, моніторингова група Офісу Омбудсмана знову вирушила до Олексіївської колонії №25, де 8 січня введено особливий режим через конфлікт між персоналом установи та групою засуджених. Однак керівництво установи перешкоджає встановити обставини, причини та умови, що призвели до конфлікту, та не допускає в установу представників засобів масової інформації.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення представника Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання прав людини в місцях несвободи Олександра Гатіятулліна.

За його словами, напередодні візиту з керівництвом колонії погоджувалася присутність журналістів під час перевірки установи, проте, коли моніторингова група прийшла до установи, представникам ЗМІ заборонили заходити на територію колонії.

«Коли я зв’язався з начальником міжрегіонального управління з питань виконання покарань і пробації Романовим Георгієм Владиславовичем він мені повідомив, що в установі введений особливий режим і нікого не запустять», – зазначив Олександр Гатіятуллін.

Представник Уповноваженого уточнив, що своїми діями керівництво колонії порушило норми кримінально-процесуального кодексу. Олександр Гатіятуллін наголосив, що цю інформацію доведено до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової. Зараз готуються подання Уповноваженого до Генеральної прокуратури та Державного бюро розслідувань за фактами, які відбулись.

Олександр Гатіятуллін також повідомив, що керівництво установи так і не надало наказ про проведення обшукових заходів, наказ про запровадження особливого режиму, копії журналів та інші документи, які б могли підтвердити чи спростувати те, що обшуки проводились після «підйому» засуджених.

«Ми опитали 12 осіб, які перебувають у медичній частині. Усі вони стверджують, що близько 3-4 ночі їх підняли, застосували до них кайданки, витягнули зі спальних приміщень, протягнули їх по вулиці в одних трусах до штабу, де вони перебували до 19:00, тобто майже 15 годин в кайданках. Медичний працівник їх не оглядав, хоча кожні 2 години кайданки потрібно послабляти. Їм не надавали харчування. На тілі є садна, гематоми, зокрема на голові, що зафіксовано в журналі тілесних ушкоджень. Засуджені також стверджують, що їх тягнули підлогою з першого на другий поверх», – наголосив Гатіятуллин.

Відеокамери, які також могли б допомогти у з’ясуванні ситуації, за словами керівників колонії, перестали працювати 7 січня.

«Я вважаю, що особливий режим, який введений в установі, на даний момент не потрібний. Групи швидкого реагування перебувають на території колонії, але ситуація в колонії стабільна, немає жодних протиправних дій зі боку засуджених», – зазначив Гатіятуллин.

Наразі моніторингова група продовжує працювати на території колонії, зокрема, проводиться опитування засуджених та з’ясовуються інші обставини та умови відбування покарання в Олексіївській колонії №25.

Фото: ombudsman.gov.ua

Як повідомляв Харків Times, Управління Державної кримінально-виконавчої служби України повідомило, що у державній установі “Олексіївська виправна колонія (№ 25)” 8 січня підчас загального обшуку стався бунт ув’язнених. Згідно з повідомленням, “до окремих засуджених було застосовано фізичну силу та спеціальні засоби – кайданки”. У колонії запроваджено режим особливих умов, під час якого посилюється охорона, нагляд за засудженими, здійснюються інші додаткові режимні заходи.

Юристи Харківської правозахисної групи та помічники народних депутатів протягом дня 9 січня не могли потрапити на територію Олексіївської колонії №25 у Харкові. Адвокати ХПГ приїздили до колонії 2 і 3 січня та зафіксували чимало свідчень засуджених про тортури і нелюдське поводження – зґвалтування, постійні побиття, понаднормову і безоплатну виснажливу працю.

Офіс Омбудсмена України повідомив, що до 22-х засуджених були застосовані гумові кийки та кайданки.