В Олексіївській колонії №25 катували засудженого – омбудсман (відео)

Фото: khpg.org

Моніторингова група уповноваженого Верховної Ради з прав людини встановила факт катування засудженого в Олексіївській колонії №25.

Про це ХарківTimes дізнався з повідомлення омбудсмана Людмили Денісової у Facebook.

Денісова повідомила, що за її дорученням моніторингова група Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини завершила перевірку Олексіївської колонії №25, де з 8 січня запроваджено особливий режим через конфлікт між персоналом установи та групою засуджених.

“За результатами перевірки у засуджених були зафіксовані тілесні ушкодження, наразі вони перебувають в пригніченому психічному стані. Зокрема, одному з засуджених, через катування якого і стався конфлікт, були завдані опіки в області сідниць та анального отвору. Зазначені ушкодження були зафіксовані медичною документацією лише після втручання Офісу омбудсмана”,- йдеться у повідомленні.

Денісова повідомила, що інформацію по всім зафіксованим фактам вона передає до правоохоронних органів для подальшого розслідування.

“Також доручила представнику Уповноваженого у східних областях систематично відвідувати засуджених, з метою унеможливлення подальшого морального та фізичного тиску на них. Ця справа перебуває на моєму особистому контролі”, – написала омбудсмен.

Як повідомляв Харків Times, Управління Державної кримінально-виконавчої служби України повідомило, що у державній установі “Олексіївська виправна колонія (№ 25)” 8 січня підчас загального обшуку стався бунт ув’язнених. Згідно з повідомленням, “до окремих засуджених було застосовано фізичну силу та спеціальні засоби – кайданки”. У колонії запроваджено режим особливих умов, під час якого посилюється охорона, нагляд за засудженими, здійснюються інші додаткові режимні заходи.

Юристи Харківської правозахисної групи та помічники народних депутатів протягом дня 9 січня не могли потрапити на територію Олексіївської колонії №25 у Харкові. Адвокати ХПГ приїздили до колонії 2 і 3 січня та зафіксували чимало свідчень засуджених про тортури і нелюдське поводження – зґвалтування, постійні побиття, понаднормову і безоплатну виснажливу працю.

Офіс Омбудсмена України повідомив, що до 22-х засуджених були застосовані гумові кийки та кайданки.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання прав людини в місцях несвободи Олександр Гатіятуллін заявив, що керівництво колонії перешкоджає встановити обставини, причини та умови, що призвели до конфлікту, та не допускає в установу представників засобів масової інформації.