“Коксохім вбиває нас” – в Харкові знову вимагали зупинити завод (фото)

Фото: suspilne.media

Вранці 15 січня активісти влаштували пікет і автопробіг, вимагаючи припинити роботу підприємства коксовий завод «Новомет» в Харкові

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

Акція “Поверніть нам чисте повітря” почалася на площі Свободи. За словами організатора Олександра Константинова, мета акції – привернути увагу харків’ян і влади до проблеми забруднення повітря.

Він зазначив, що в акція нечисленна, оскільки сьогодні робоча субота і погода дуже холодна – до 14 ° морозу.

Колона з двох десятків авто вирушила в автопробіг з площі Свободи.

“Ми спускаємось до майдану Конституції, зупиняємось там з невеличким мітингом. Потім їдемо через Гімназійну набережну на проспект Гагаріна. Згодом їдемо на Московський проспект і повертаємося”, — описав маршрут Константінов.

За порядком на акції стежили 10 поліцейських, порушень не було, розповіли в прес-службі Нацполіціі області.

Фото: suspilne.media

Як повідомляв Харків Times, у серпні-вересні протестуючі проти забруднення повітря харків’яни перекривали дороги та неодноразово виходили на акції протесту до прохідної підприємства “Коксохім” та до будівлі обласної державної адміністрації.

1 вересня правоохоронці провели обшук на території “Харківського коксового заводу”. Слідчі дії проводилися у рамках кримінального провадження, відкритого за ч.1 ст. 241 КК (забруднення атмосферного повітря).

Наприкінці вересня глава Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований назвав “мізерним” штраф розміром у 272 гривні, нарахований Харківському коксовому заводу за забруднення повітря, та заявив, що інспекція підраховує завдані підприємством збитки й готує позов до суду з вимогою закриття “Коксохіму”.

В середині жовтня суд відкрив провадження за позовом Держекоінспекції із вимогою відшкодувати збитки, завдані внаслідок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Понад 25 тисяч харків’ян, що задихаються від регулярних викидів заводу «Коксохім», підписали петицію на ім’я президента з проханням вжити невідкладних дії щодо обмеження або припинення роботи цього і ряду інших харківських підприємств, також отруйних навколишнє середовище. На початку грудня Володимир Зеленський у відповідь звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з пропозицією «вжити заходів для посилення контролю».

Харківський окружний адміністративний суд 7 грудня постановив зупинити роботу заводу до отримання ним дозволу на викиди забруднюючих речовин в повітря. Але Коксохім оскаржив рішення.