Держекоінспекція готує документи для закриття “Коксохіму” через суд

Голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований назвав “мізерним” штраф розміром у 272 гривні, нарахований Харківському коксоввому заводу за забруднення повітря та заявив, що інспекція підраховує завдані підприємством збитки й готує позов до суду з вимогою закриття “Коксохіму”.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення Мальованого у Facebook.

За словами Мальованого, такий малий розмір штрафу обумовлений санкцією ст. 78 КУпАП.

“Хочу наголосити, що таким “покаранням” Держекоінспекція не обмежується, адже за здійснення господарської діяльності, що стала причиною порушення Закону України “Про охорону атмосферного повітря”, передбачено не тільки адміністративну відповідальність для посадових осіб підприємства, а ще й нарахування відповідних збитків”, – написав глава Держекоінспекції.

Він зазначив, що наразі екоінспекція у Харківській області займається підрахунком таких збитків та має намір закінчити підрахунок до 22 вересня.

“Також нагадую, що Держекоінспекцією готуються документи для подання позову про повне припинення діяльності підприємства”, – підкреслив Мальований.

Як повідомляв Харків Times, харківський міський голова Геннадій Кернес заявив, що “Харківський коксовий завод”, на шкідливі викиди якого постійно скаржаться мешканці прилеглих районів, може бути закритий, якщо не припинить цю порочну практику.

З вимогою закрити шкідливі підприємства в Харкові, в тому числі “Коксохім”, вже звернулися до Президента України. 27 серпня на сайті глави держави під номером №22/104478-ЕП була зареєстрована відповідна петиція. Станом на 18:00 12 вересня її підписали 8 945 осіб. Для розгляду петиції необхідно зібрати 25 тис. підписів.

31 серпня на вулиці Москалівської біля будинку №70 люди перекрили дорогу, протестуючи проти діяльності коксового заводу.

Того ж дня правоохоронці провели обшук на території “Харківського коксового заводу”. Слідчі дії проводилися в рамках кримінального провадження, відкритого за ч.1 ст. 241 КК (забруднення атмосферного повітря).

12 вересня на вулиці Москалівській біля прохідної заводу ім. Шевченка противники “Харківського коксового заводу” влаштували пікет. З кінця серпня це четверта акція, учасники якої вимагають вирішити проблему зі шкідливими для здоров’я викидами підприємства.