У Харкові вчетверте протестували проти “Коксохіму”

Фото: suspilne.media

12 вересня на вулиці Москалівській біля прохідної заводу ім. Шевченка противники «Харківського коксового заводу» влаштували пікет. З кінця серпня це четверта акція, учасники якої вимагають вирішити проблему зі шкідливими для здоров’я викидами підприємства.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

На пікет зібрались близько 40 людей, більшість з яких живуть в гуртожитку неподалік коксового заводу, розповів організатор акції Олександр Константінов.

Люди розгорнули плакат “Люди — не щури! Припиніть нас труїти”.

“Учора ми отримали від керівника профільного комітету Верховної Ради довідку про проведення перевірки Державної екологічної інспекції. В ній написано, що завод з 12 грудня 2019 року по 4 вересня 2020 року працює без дозвільних документів”, — розповів Константінов.

За його словами, підприємство забруднює повітря, показники шкідливих речовин в атмосфері перевищені.

Під час акції учасники підписали звернення з вимогою зупинити діяльність заводу — загалом набрали близько 80 підписів. В ній вимагали приїзду мера міста Геннадія Кернеса та голови Харківської ОДА Олексія Кучера.

Константінов також поскаржився на бездіяльність посадових осіб.

За словами речниці Нацполіції Харківщини Ольги Грабар, порушень під час акції не було.

Як повідомляв Харків Times, Харківський міський голова Геннадій Кернес заявив, що ““Харківський коксовий завод”, на шкідливі викиди якого постійно скаржаться мешканці прилеглих районів, може бути закритий, якщо не припинить цю порочну практику.

З вимогою закрити шкідливі підприємства в Харкові, в тому числі “Коксохім”, вже звернулися до Президента України. 27 серпня на сайті глави держави під номером №22/104478-ЕП була зареєстрована відповідна петиція. Станом на 18:00 12 вересня її підписали 8 945 осіб. Для розгляду петиції необхідно зібрати 25 тис. підписів.

31 серпня на вулиці Москалівської біля будинку №70 люди перекрили дорогу, протестуючи проти діяльності коксового заводу.

Того ж дня правоохоронці провели обшук на території «Харківського коксового заводу». Слідчі дії проводилися в рамках кримінального провадження, відкритого за ч.1 ст. 241 КК (забруднення атмосферного повітря).

Поліція розслідує відмову своїх співробітників прийняти заяву щодо “Коксохіму”.