Громадяни звернулися до президента зі скаргою на “Коксохім”. Президент звернувся до прем’єра

Фото: ecoaction.org.ua

Понад 25 тисяч харків’ян, які задихаються від регулярних викидів заводу “Коксохім”, підписали петицію на ім’я президента з проханням вжити невідкладних дії щодо обмеження або припинення роботи цього та низки інших харківських підприємств, що також отруюють навколишнє середовище. Президент Володимир Зеленський у відповідь звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з пропозицією “вжити заходів для посилення контролю”.

Про це Харків Times дізнався з тексту відповіді президента на петицію, подану 27 серпня Олександром Константіновим.

Глава держави подякував усім , хто підписав петицію, “за активну життєву позицію”, а після цього, посилаючись на те, що Конституція України зобов’язує його “діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України”, виклав принципи й підстави діяльності Державної екоінспекції України. Далі вміщено дещо менш розлогий виклад підстав і принципів взаємодії Кабінету міністрів з органами місцевого самоврядування.

“З огляду на зазначене я звернувся до Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля з пропозицією спільно з місцевими органами виконавчої влади вжити заходів для посилення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання природоохоронного законодавства”, – резюмував гарант Конституції зроблені ним зусилля з порятунку харків’ян від забруднення повітря.

У чиновників, які готували для президента цю відповідь, знайшовся час на те, щоб з’ясувати, що Харківський лакофарбовий завод “ФАРБОСС”, який значиться у петиції, не здійснює виробничу діяльність, а Завод “Еластомер” отримав “обов’язковий припис для усунення виявлених порушень”. Чи усунув завод порушення – залишається за кадром. І при цьому чиновники чомусь не знайшли часу на те, щоб дізнатися, що із серпня на “Коксохімі” періодично проводяться слідчі дії, що по забрудненню навколишнього середовища цим підприємством відкрито кримінальне провадження, що завод був оштрафований й що та сама Держекоінспекція наполягає на припиненні його роботи.

Від редакції: Цікаво, яку відписку харків’янам надішле прем’єр-міністр та на які конституційні норми, принципи й підстави діяльності яких інстанцій він посилатиметься.

Як повідомляв Харків Times, у серпні-вересні протестуючі проти забруднення повітря харків’яни перекривали дороги та неодноразово виходили на акції протесту до прохідної підприємства “Коксохім” та до будівлі обласної державної адміністрації.

1 вересня правоохоронці провели обшук на території “Харківського коксового заводу”. Слідчі дії проводилися у рамках кримінального провадження, відкритого за ч.1 ст. 241 КК (забруднення атмосферного повітря).

Наприкінці вересня глава Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований назвав “мізерним” штраф розміром у 272 гривні, нарахований Харківському коксовому заводу за забруднення повітря, та заявив, що інспекція підраховує завдані підприємством збитки й готує позов до суду з вимогою закриття “Коксохіму”.

В середині жовтня суд відкрив провадження за позовом Держекоінспекції із вимогою відшкодувати збитки, завдані внаслідок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.