Суд постановив призупинити роботу харківського «Коксохіму»

Харківський окружний адміністративний суд виніс вердикт у справі про забруднюючих викидів коксового заводу.

Про це Харків Times дізнався з тексту рішення суду.

Наприкінці вересня Держекоінспекція звернулася до суду з позовом, в якому вимагала тимчасово припинити будь-яку діяльність ТОВ «Коксовий завод «Новомет» доки підприємство не узаконить свої викиди до атмосфери та не приведе до ладу очисні системи.

У відповідь представник «Коксохіму» заявив, що позов необґрунтований і базується на хибних висновках. На думку юриста підприємства, Держекоінспекція поспішила з висновками: термін, наданий заводу на усунення неполадок, ще не сплинув. До того ж, повідомив відповідач, виробничий цикл влаштований так, що, якщо його зупинити, екологія (і не тільки) може постраждати набагато сильніше: вибухнуть труби з коксовим газом, а потім і бочки з мазутом. Іншими словами: обирайте, як ви хочете вмирати — повільно та нудно або швидко, весело, напевно.

Прокуратура цих аргументів не почула й на погрози не купилася, підтвердила наявність шкідливих викидів і підтримала Держекоінспекцію в її позові.

Після довгих розглядів і читань взаємних звинувачень Харківський окружний адміністративний суд вирішив задовольнити позов частково. Він постановив зупинити роботу заводу до отримання ним дозволу на викиди забруднюючих речовин в повітря. Але не припиняти всю його господарську діяльність, оскільки такий захід реагування не передбачено відповідним законом.

Вердикт поки не набрав чинності та може бути оскаржений.

Як повідомляв Харків Times, у серпні-вересні протестуючі проти забруднення повітря харків’яни перекривали дороги та неодноразово виходили на акції протесту до прохідної підприємства “Коксохім” та до будівлі обласної державної адміністрації.

1 вересня правоохоронці провели обшук на території “Харківського коксового заводу”. Слідчі дії проводилися у рамках кримінального провадження, відкритого за ч.1 ст. 241 КК (забруднення атмосферного повітря).

Наприкінці вересня глава Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований назвав “мізерним” штраф розміром у 272 гривні, нарахований Харківському коксовому заводу за забруднення повітря, та заявив, що інспекція підраховує завдані підприємством збитки й готує позов до суду з вимогою закриття “Коксохіму”.

В середині жовтня суд відкрив провадження за позовом Держекоінспекції із вимогою відшкодувати збитки, завдані внаслідок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Понад 25 тисяч харків’ян, що задихаються від регулярних викидів заводу «Коксохім», підписали петицію на ім’я президента з проханням вжити невідкладних дії щодо обмеження або припинення роботи цього і ряду інших харківських підприємств, також отруйних навколишнє середовище. На початку грудня Володимир Зеленський у відповідь звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з пропозицією «вжити заходів для посилення контролю».