Сьогодні 83% українців підтримали б на референдумі вступ до НАТО

Фото: lexinform.com.ua

Путінську росію можна сміливо привітати з новими досягненнями в галузі «налагодження дружніх зв’язків із Україною». Якби сьогодні провели референдум щодо вступу нашої країни до Європейського Союзу, «за» проголосували б 86% процентів українців.

Про це Харків Times дізнався з результатів соцопитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» 1-2 жовтня.

«Підтримка вступу до ЄС одностайна серед представників усіх макрорегіонів та вікових груп», – йдеться у повідомленні Групи «Рейтинг».

Що ж стосується такого референдуму щодо вступу України до НАТО, то це рішення підтримали б 83% наших співвітчизників. Це – найвища підтримка вступу до Північноатлантичного Альянсу за всю історію спостережень.

По відношенню до ЄС «проти» на сьогодні готові висловитися лише 3% опитаних, не брали б участі в такому голосуванні 7%. Що стосується НАТО, тут могло би бути майже стільки ж тих, хто «проти», – 4%, не прийшли б голосувати трохи більше – 9%.

Слід відмітити, що зовсім недавно – у червні – вступ до Альянсу були готові підтримати 76% наших співвітчизників.

Традиційно більш консервативно та помірковано настроєний східний макрорегіон країни також дав примітні цифри росту «пронатівських» настроїв. Більше мешканців цього регіону у порівнянні з іншими не прийшли б голосувати – 17%, трохи більше – 9% – проголосували б «проти», «за» були б 69%. Але «Рейтинг» відмічає «дуже позитивну динаміку» підтримки вступу до Альянсу серед мешканців цього макрорегіону. Так, у червні «за» були 55% опитаних, «проти» – 20%, а проігнорували б голосування 22%.

Аудиторія опитування: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,2%. Терміни проведення: 1-2 жовтня 2022 року.

Як повідомляв Харків Times, станом на 18 березня, згідно із соцопитуванням групи «Рейтинг», у нашу Перемогу вірили 93% громадян в усіх регіонах України.