Справу про фальшивий борг «Південдіпрошахту» передано до суду

Справу про замах на заволодіння коштами ДП «Південдіпрошахт» передано до суду. Екс-менеджерів підприємства звинувачують за двома статтями.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Спеціальної антикорупційної прокуратури.

12 серпня 2021 року НАБУ та САП направили до Вищого антикорупційного суду справу стосовно в.о. директора та колишнього заступника директора ДП «Південдіпрошахт», обвинувачених у замаху на заволодіння 7 млн ​​грн цього підприємства.

Дії колишнього в.о. директора ДП «Південдіпрошахт» кваліфіковано за ч. 2 ст.15 ч. 5 ст.191 КК ( «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем») та ч.1 ст.366 ( «Службове підроблення»), дії колишнього заступника директора ДП — за ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191 КК.

Слідство встановило, що в листопаді 2018 року, знаючи про плановану реорганізацію ДП «Південдіпрошахт» шляхом його приєднання до «Національної вугільної компанії», в.о. директора ДП у змові зі своїм заступником створили штучну заборгованість держпідприємства у 7 млн ​​грн перед приватною компанією.

Зазначену компанію раніше очолював заступник директора ДП. Змовники уклали договори про надання послуг «заднім числом». Це дозволило їм створити видимість, ніби підписав їх не чинний заступник директора, а підприємець.

У подальшому посадовці держпідприємства, використовуючи з порушенням законодавства вексельну схему розрахунку, намагалися незаконно отримати 7 млн ​​грн.

Слідство вважає, що підозрювані скоїли всі необхідні дії для заволодіння цими коштами. Однак закінчити злочин вони не змогли через незалежні від них обставини: відповідне виконавче провадження про стягнення 7 млн ​​грн зупинено.

Як повідомляв Харків Times, «Південдіпрошахту» повернули історичну будівлю в центрі Харкова.

У квітні 2021 року слідчі НАБУ повідомили екс-менеджерам підприємства про підозру.

У червні 2021 року досудове розслідування у справі про замах на заволодіння коштами ДП «Південдіпрошахт» було завершено, матеріали передали захисту для ознайомлення.