Екс-менеджери “Південдіпрошахту” опинилися під слідством – створили штучний борг в 7 млн ​​грн

Співробітники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) викрили схему створення штучної заборгованості на суму 7 мільйонів гривень державному підприємству «Південдіпрошахт» (м.Харків). У скоєнні злочину підозрюють колишнього в.о. директора ДП і його заступника.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі НАБУ.

Зловмисники скористалися тим, що заступник директора «Південдіпрошахту» до призначення на цю посаду керував приватним підприємством. У листопаді 2018 року, між цією компанією та «Південдіпрошахтом» були укладені договори про надання послуг, за якими у держпідприємства штучно створювалася заборгованість на 7 млн ​​грн. Документи були підписані “заднім числом”, щоб створити видимість того, що заступник директора підписав їх як підприємець. Хоча насправді на момент фактичного укладення вже обіймав посаду в ДП.

Надалі, використовуючи з порушенням законодавства вексельну схему розрахунку, зловмисники намагалися незаконно отримати 7 млн ​​грн. Слідство вважає, що підозрювані зробили все від них залежне, щоб отримати ці гроші. Однак закінчити злочин вони не змогли з незалежних від них обставин: відповідне виконавче провадження про стягнення 7 млн ​​грн зупинено.

Реалізацією злочинної схеми екс-менеджери «Південдіпрошахту» зайнялися, коли дізналися про плановану реорганізацію держпідприємства шляхом його приєднання до «Національної вугільної компанії».

З лютого 2020 року детективи НАБУ під під процесуальним керівництвом САП почали розслідування зазначеної злочинної схеми.

23 квітня слідчі повідомили колишньому в.о. директора державного підприємства «Південдіпрошахт» про підозру в закінченому замаху на заволодіння 7 млн ​​грн і підробці документів. Дії фігуранта кваліфіковані за ч.2 ст.15 ч.5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК. Про підозрі також повідомлено його колишньому заступнику (ч.2 ст. 15 ч.5 ст. 191 КК України).

Як повідомляв Харків Times, «Південдіпрошахту» повернули історичну будівлю в центрі Харкова.