Слідство у справі «Південдіпрошахту» та його фальшивого боргу закінчено

У справі про замах на заволодіння коштами ДП «Південдіпрошахт» завершено досудове розслідування. Екс-менеджерів підприємства звинувачують за двома статтями. Коли захист ознайомиться з матеріалами, їх передадуть до суду.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Спеціальної антикорупційної прокуратури.

Прокурори САП прийняли рішення завершити досудове розслідування, яке проводили детективи НАБУ, і відкрити матеріали щодо колишнього директора ДП «Південдіпрошахт» і його заступника, яких підозрюють у службовій підробці, зловживанні та замаху на чималі гроші державного підприємства.

Встановлено, що наприкінці 2019 року колишній директор ДП «Південдіпрошахт» і його заступник з юридичних питань вирішили поцупити у Південдіпрошахта 7 млн ​​гривень, продавши адміністративну будівлю в центрі Харкова, що належить підприємству.

Для цього екс-директор ДП «Південдіпрошахт» уклав низку фіктивних договорів з фірмою, яка, власне, належала його заступнику. Відповідно до договорів ця фірма нібито надавала держпідприємству послуги з переведення паперового архіву в електронний вигляд.

Документи були підписані заднім числом, щоб створити видимість того, що заступник директора підписав їх як підприємець. Хоча насправді на момент фактичного укладення вже обіймав посаду в ДП.

Надалі, використовуючи з порушенням законодавства вексельну схему розрахунку, зловмисники намагалися незаконно отримати 7 млн ​​грн.

У свою чергу, це стало підставою для відкриття органами державної виконавчої служби виробництв зі стягнення з державного підприємства «Південдіпрошахт» 7 млн ​​гривень безпосередньо після продажу в листопаді 2019 адміністративної будівлі в центрі Харкова, проте закінчити реалізацію своїх намірів підозрюваним не вдалося через прийняті органами влади заходи та інші незалежні від їхньої волі обставини.

Дії підозрюваних кваліфіковані за ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191 і ч. 1 ст. 366 КК.

Наразі досудове розслідування завершено, а матеріали справи відкриті стороні захисту для ознайомлення.

Як повідомляв Харків Times, «Південдіпрошахту» повернули історичну будівлю в центрі Харкова.

У квітні 2021 року слідчі НАБУ повідомили екс-менеджерам підприємства про підозру.