«Південдіпрошахту» повернули історичну будівлю в центрі Харкова

Апеляційний суд повернув державі пам’ятник архітектури, будівлю «Донвугілля», яка перейшла у спадок держпідприємству «Південдіпрошахт». Вартість приміщень в ній оцінюється в 29 млн грн. Але ДФС забрала їх у рахунок боргу в 3,5 млн грн, а потім продала на аукціоні приватній фірмі. «Південдіпрошахт» звернувся до суду і програв. Вся епопея тривала більше двох років.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Східний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу Харківської обласної прокуратури про визнання недійсним цільового аукціону, в результаті якого майно держпідприємства балансовою вартістю 29 млн грн відчужене у рахунок погашення податкового боргу в сумі 3,5 млн грн.

Встановлено, що в результаті згаданого аукціону відчужені приміщення площею 3,4 тис. кв. м, розташовані в історичній будівлі на вул. Пушкінській, 5 в Харкові. Міністерство енергетики України, якому підпорядковано ДП «Південдіпрошахтт», своєї згоди на продаж спірного майна не давало. У Міністерстві, зокрема, підкреслювали, що внаслідок такої операції держпідприємство втратить і робочі місця для співробітників. А це, в свою чергу, позбавить його можливості виконувати замовлення та проектно-вишукувальні роботи.

Крім того, Головному управлінню ДФС в Харківській області надано дозвіл на погашення суми податкового боргу перед державним бюджетом України в розмірі в 5 разів менше, ніж вартість проданого на аукціоні майна, що є порушенням норм Податкового кодексу.

На підставі перелічених фактів прокуратура направила до суду відповідний позов.

Аукціон був проведений в кінці 2018 року. Рік тому господарський суд Харківської області відмовив Міністерству енергетики України в задоволенні позову про визнання недійсним цільового аукціону. Це рішення й оскаржила прокуратура в Східному апеляційному господарському суді.

Позов задоволено в повному обсязі: рішення суду першої інстанції скасовано, позов Міністерства енергетики України задоволено в повному обсязі, аукціон з продажу спірного майна визнано недійсним.

Рішення набрало законної сили.