Мер Харкова вважає, що комунальні будинки мають право на частину держфінансування

Фото: Харків Times

Мер Харкова Ігор Терехов вважає, що будинки комунальної форми власності нарівні з ОСББ повинні мати можливість брати участь у державній програмі термомодернізації будинків Фонду енергоефективності. Про що він сьогодні, 11 лютого, й заявив першому заступнику міністра розвитку громад і територій України Василю Лозинському.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міської ради.

Терехов зазначив, що популярність програми зросте, і це дозволить модернізувати більшу кількість будинків та знизити вартість послуг для населення. Він також нагадав, що термомодернізація будинків стає особливо актуальною за умов, коли мерія не підвищує ціни на опалення, а ціна на газ продовжує зростати.

«Профільне міністерство пообіцяло мені внести певні поправки до рішень, щоб мешканці будинків комунальної власності також могли брати участь у цій програмі», – сказав Терехов після зустрічі із посадовцем з Києва.

Лозінський також заявив, що уряд готовий збільшити фінансування цієї програми у разі зростання кількості заявок.

«Ці кошти ми готові запропонувати мешканцям нашої країни, зокрема, Харкову. Це грантова допомога мешканцям. Вони зробили проєкт, сплатили за нього, і фонд готовий відшкодувати їм до 70%. Вже близько 80 тис. сімей користуються цією програмою, і є люди, у яких удвічі знижено суми в платіжках», – запевняє заступник міністра.

Також сторони обговорили питання щодо термомодернізації об’єктів соціальної сфери. Як повідомив Лозінський, цього року на енергоефективні заходи у дитячих садках, школах, лікарнях та інших об’єктах планується передбачити 300 млн. євро коштів Європейського інвестиційного банку, наступного року – 300 млн. дол. Світового банку.

«Є чітке розуміння питання у міського голови Харкова та його команди. Готуються проєкти, ми їх очікуємо на відбір до нас, і вже цього року зможемо реально розпочати впровадження заходів з енергоефективності», – сказав Лозінський після закінчення зустрічі. За його словами, під заходами маються на увазі установка в житлових будинках індивідуальних теплових пунктів, заміна вікон, утеплення горищ, покрівлі, цоколя, фасаду тощо залежно від потреб мешканців.

Як повідомляв Харків Times, бюджетом Харкова на 2022 рік передбачено, що на програму енергоефективності міста буде направлено 587 млн. грн. Ці кошти спрямують на ремонт будинків, дахів, модернізацію теплового обладнання.