Узбережжя Печенізького водосховища приватизують через суд

Прокуратура в апеляційній інстанції намагається оскаржити 21 судове рішення, яке схвалило приватизацію ділянок у лісах на березі Печенізького водосховища. Загальна площа спірних земель — 17 тисяч квадратних метрів.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

За результатами моніторингу Єдиного державного реєстру судових рішень прокуратура виявила цілу низку незаконних судових рішень щодо земельних правовідносин.

Встановлено, що протягом 2021 року Великобурлуцький районний суд Харківської області виніс 21 судове рішення за позовами фізичних осіб щодо визнання права власності на земельні ділянки для індивідуального дачного будівництва та виключення їх з ведення ДП «Вовчанське лісове господарство», у постійному користуванні якого вони раніше перебували.

Землі, про які йдеться, розташовані в рекреаційній зоні поблизу Печенізького водосховища. Більше того, протягом 2016–2017 років прокуратура вже зверталася до суду щодо них, і суди тоді скасували розпорядження Вовчанської райдержадміністрації про передачу ділянок у власність окремим заслуженим громадянам. Рішення за тими позовами прокуратури набули законної сили та виконані в повному обсязі, державну реєстрацію “прав та їх обтяжень” скасовано, спірні ділянки повернуто Вовчанському лісгоспу.

Однак, незважаючи на все це, великобурлуцький суд знову ухвалив рішення на користь приватників, що суперечить усім мислимим та прописаним нормам.

У зв’язку із зазначеними порушеннями окружна прокуратура подала 21 апеляційну скаргу на ці судові рішення. В даний час розпочато апеляційний розгляд.

Прокуратура звертає особливу увагу на той факт, що всі два з лишком десятки позовів було подано до Вовчанського районного суду Харківської області за місцем знаходження відповідних земельних ділянок. Проте всі судді цього суду заявили самовідвід, через що справи було передано до Великобурлуцького районного суду, який ці обставини не збентежили.

Як повідомляв Харків Times, прокуратура виявила незаконне відчуження земель лісового фонду на березі Печенізького водосховища площею 10 га.

Прокуратура Харківської області проводить розслідування за фактами незаконного безоплатного відчуження державних земель лісового фонду площею понад 200 га, розташованих у Вовчанському районі на березі Печенізького водосховища.

Обласна прокуратура в апеляційній інстанції добилася повернення до державної власності сільськогосподарських земель вартістю 11 млн. гривень.