Харківський депутат організував компанію з підробки Covid-сертифікатів

СБУ викрила міжрегіональну групу, яка займалася фальсифікацією Covid-сертифікатів. Очолював компанію депутат однієї з районних рад Харківської області.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі СБУ.

В ході слідчих дій у Луганській області співробітники спецслужби викрили міжрегіональну групу, яка масово підробляла сертифікати про щеплення від Covid-19 та довідки про негативні ПЛР-тести.

За даними слідства, організував протиправну діяльність директор «Центру первинної медико-санітарної допомоги» одного з районів Харківської області, до того ж депутат місцевої ради. Крім того, у схемі брали участь дві мешканки Луганської області, які керували приватною комерційною фірмою з працевлаштування за кордоном: підроблені Covid-сертифікати були частиною «пакету» їхніх клієнтів.

Депутат місцевої ради відповідав за «достовірність» фальшивок. Він забезпечував внесення даних про щеплення до електронної системи eHealth для громадян, яких насправді не вакцинували. Коштувала така фальшивка 2,2 тис. грн.

Клієнтська мережа зловмисників поширювалася на Харківську, Луганську, Полтавську та Київську області. Схема діяла півроку з місячним обігом понад 100 тис. грн.

Правоохоронці задокументували 8 епізодів протиправної діяльності.

Під час обшуків, проведених в офісах луганських комерсантів та у службових приміщеннях Центру в Харківській області, вилучено документи, що підтверджують протиправну діяльність.

Вирішується питання щодо повідомлення зловмисникам про підозру за ст. 325 (порушення санітарних правил та норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням) та ст. 366 (службове підроблення) КК, а також про обрання їм запобіжного заходу та відсторонення медика від виконання службових обов’язків.

Слідство триває, встановлюються інші причетні до злочинів особи.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові співробітників приватної клініки викрили в підробці ПЛР-тестів і внесення неправдивих даних у мобільний додаток «Дій вдома».

У харківській турагенції щомісяця продавали близько 600 підроблених ПЛР-тестів.

Поліція виявила псевдолабораторію, яка займалася видачею негативних результатів тестів на коронавірус, не проводячи цих тестів. Вартість підробленого документа складала 750 грн.

За продаж фейкових ПЛР-тестів з негативним результатом на COVID-19 власниці одного з харківських турагентств загрожує покарання від штрафу до позбавлення волі.