У Харкові співробітники приватної клініки попалися на підробці ПЛР-тестів (фото)

Фото: khar.gp.gov.ua

У Харкові співробітників приватної клініки викрили в підробці ПЛР-тестів і внесення неправдивих даних у мобільний додаток “Дій вдома”.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За інформацією слідства, медики працювали в змові з туристичними агентствами, які допомагали у пошуку клієнтів. «Послугу» пропонували людям, які збиралися поїхати за кордон або повернутися звідти, щоб потім не проходити обов’язкову 14-денну самоізоляцію.

“Довідки видавалися без проведення обстеження пацієнта і відбору матеріалів для дослідження. У число клієнтів медичного закладу входили і такі особи, які мали позитивний результат на COVID-19”, – розповіли в прокуратурі.

У прес-службі СБУ додали, що діяли зловмисники з початку 2020 року.

“Щомісяця видавали близько тисячі довідок, а вартість кожної становила 800 гривень”, – розповіли у спецслужбі.

Слідчі порушили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 325 КК України (порушення санітарних правил і норм по запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Під час обшуків в лабораторії цієї клініки оперативники виявили та вилучили офіційну документацію, печатки, сфальсифіковані довідки про результати ПЛР тестів, мобільні телефони та комп’ютерну техніку.

Досудове розслідування проводять слідчі Нацполіціі, оперативний супровід здійснюють співробітники Управління СБ в Харківській області.

Як повідомляв Харків Times, в Харківській області троє чоловіків налагодили підпільне виробництво наборів для забору біологічного матеріалу, транспортування і проведення ПЛР-дослідження на виявлення COVID-19 та інших вірусних інфекцій.