У Харкові викрили чергових ділків із підробленими тестами на COVID-19

Поліція виявила псевдолабораторію, яка займалася видачею негативних результатів тестів на коронавірус, не проводячи цих тестів. Вартість підробленого документа складала 750 грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Нацполіції області.

Харківські правоохоронці викрили злочинну схему фальшування результатів експрес-тестів, які надають право перебування на території України.

Співробітники певного ТОВ нібито тестували громадян, які перетинали державний кордон України, щоб ті уникали належної самоізоляції. Проте довідки видавалися без обстеження пацієнтів та відбору аналізів. Інфікована людина мала можливість вільно отримати негативні результати тестування.

Вартість підробленого документа складала 750 грн.

Своїми діями зловмисники могли вплинути на поширення пандемії COVID-19 та створити загрозу здоров’ю та життю населення.

Під час обшуків вилучено офіційну документацію, печатки, бланки довідок з печатками та підписами про результати експрес-тестів, мобільні телефони та комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 1 ст. 325 КК (порушення санітарних правил та норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням) та ч. 3 ст. 358 КК (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут або використання підроблених документів, печаток, штампів).

Встановлюються всі, хто причетний до схеми особи. За санкціями статей зловмисникам загрожує до 5 років позбавлення волі.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові співробітників приватної клініки викрили в підробці ПЛР-тестів і внесення неправдивих даних у мобільний додаток «Дій вдома».

У харківській турагенції щомісяця продавали близько 600 підроблених ПЛР-тестів.

Наприкінці жовтня на Харківщині викрили чергових торговців фейковими COVID-сертифікатами та ПЛР-тестами, які встигли наштампувати понад 40 тисяч підроблених документів.

За продаж фейкових ПЛР-тестів із негативним результатом на COVID-19 власниці одного з харківських турагентств загрожує покарання від штрафу до позбавлення волі.