У харківській турагенції щомісяця продавали близько 600 підроблених ПЛР-тестів (доповнено)

Фото: adonis.com.ua

Харківські правоохоронці викрили співробітників турагентства і фахівців медичної лабораторії в продажу фальшивих ПЛР-тестів. За попередніми підрахунками, на місяць вироблялося близько 600 підроблених медичних документів.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За даними слідства, сфальсифіковані ПЛР-тести з негативним результатом COVID-19 співробітники турагентства пропонували своїм клієнтам. За допомогою підроблених документів мандрівники могли безперешкодно виїхати за кордон і ухилитися від обов’язкової 14-денної самоізоляції після в’їзду в Україну.

Клієнти перераховували гроші на картку працівників турагентства і відправляли фото закордонного паспорта. Потім ці документи направлялися до медлабораторії, де виписувалися фальсифіковані ПЛР-тести і вносилася неправдива інформація в медичну систему ЕСОЗ, з якої потрапляла в додаток «Вдома».

За інформацією СБУ, діяли зловмисники на умовах повної передоплати.

“За оперативною інформацією, щомісяця нелегальний бізнес приносив учасникам оборудки «прибуток» – понад 500 тис. грн.”, – розповіли у прес-службі СБУ у Харківській області.

Слідчі кваліфікували діяльність працівників агентства і лабораторії як шахрайство, вчинене у великих розмірах (ч. 4 ст. 190 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Під час обшуків в лабораторії, турагенції та за місцем проживання зловмисників було виявлено та вилучено сфальсифіковані довідки про результати ПЛР-тестів, комп’ютерна техніка, чорнові записи.

Слідство вирішує питання про повідомлення про підозру фігурантам справи.

Як повідомляв Харків Times, В Харкові співробітників приватної клініки викрили в підробці ПЛР-тестів і внесення неправдивих даних у мобільний додаток «Дій вдома».