Викрав харків’янина і вимагав €40 тис і 1,6 млн грн – під суд піде оперативник СБУ

Фото: dbr.gov.ua

Викрадення людини, погрози і вимагання – за такі злочини піде під суд банда, до складу якої входив оперативний співробітник центрального апарату СБУ.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення прес-служби Офісу генпрокурора.

Досудове розслідування встановило, що жертвою бандитів став харківський підприємець. У лютому 2020 року трійця зловмисників, представившись співробітниками СБУ, незаконно позбавили його волі, силою утримуючи в автомобілі. Вони вимагали у заручника, щоб той перерахував на вказаний ними рахунок 40 тисяч євро і 1,6 млн грн.

“При цьому погрожували йому і близьким родичам вбивством, застосуванням насильства, заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, а також залученням до кримінальної відповідальності за сфальсифікованими звинуваченнями у фінансуванні тероризму та незаконному зберіганні боєприпасів”, – розповіли в Офісі генпрокурора.

Щоб харків’янин не сумнівався в серйозності їхніх намірів, вклали йому в руки бойову гранату «Ф-1», яку погрожували використовувати як доказ у сфальсифікованому кримінальному провадженні стосовно нього.

Після розкриття злочину оперативник СБУ в лютому – березні 2021 симулював захворювання COVID-19 та нібито знаходився на самоізоляції, не з’являючись за місцем служби.

У період з березня по липень 2021 за рішенням суду він перебував під вартою. Після чого суд змінив йому запобіжний захід на заставу, розмір якого в Офісі генпрокурора не уточнили.

На момент завершення розслідування співробітник СБУ відсторонений від займаної посади

Станом на 13 вересня 2021 прокурори Спеціалізованої прокуратури у військовій і оборонній сфері Офісу Генерального прокурора завершили досудове розслідування і направили до суду обвинувальний акт щодо бандитів. Їх будуть судити за фактом незаконного позбавлення волі чоловікаі вимаганні у нього грошових коштів (ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 189 КК України). Співробітникові СБУ до того ж інкримінують ухиляння в умовах особливого періоду від несення обов’язків військової служби протягом 14 днів (ч. 3 ст. 409 КК України).

Як повідомляв Харків Times, слідчі Державного бюро розслідувань затримали оперуповноваженого Департаменту захисту національної державності СБУ, який викрав жителя міста Харкова і вимагав у нього 40 тисяч євро і 1,6 млн грн.