У Харкові СБУшник взяв в заручники екс-керівника російської компанії та вимагав 40 тисяч євро і 1,6 млн грн (фото і відео)

Фото: dbr.gov.ua

Слідчі Державного бюро розслідувань затримали оперуповноваженого Департаменту захисту національної державності СБУ, який викрав жителя міста Харкова і вимагав у нього гроші.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі ДБР.

Слідчі Госбюро встановили, що затриманий силовик в минулому році вступив в змову з трьома з трьома цивільними особами. Діючи в зазначеній групі, він викрав і незаконно позбавив волі колишнього керівника представництва однієї з фінансово-партнерських Інтернет-мереж російської компанії.

Надалі силовик вимагав у незаконно утримуваного чоловіка 40 000 євро та 1 млн 600 тисяч гривень, які представники зазначеної компанії помилково вважали своєю власністю. При цьому процес вимагання супроводжувався погрозами насильства над потерпілим, обмеженням його прав, свобод і законних інтересів, погрозами вбивства і заподіяння тяжких тілесних ушкоджень.

Після того, як заручник погодився заплатити, його відпустили.

Співробітник СБУ, в свою чергу, подався в біга. Але за рішенням слідчого судді був затриманий. Йому було обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без альтернативи внесення застави.

Зараз всім фігурантам виробництва повідомлено про підозру у:

– незаконному викрадені і позбавлені волі людини, вчинене з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 146 КК України);
– вимаганні з погрозою насильства, вбивства і заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, скоєне за попередньою змовою групою осіб, посадовою особою з використанням свого службового становища (ч. 2 ст. 189 КК України).

У разі доведення в суді вини підозрюваним загрожує покарання до семи років позбавлення волі.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює Спеціалізована прокуратура з нагляду у військовій і оборонній сфері Офісу Генерального прокурора, оперативний супровід – ГУ СБ СБУ.

Як повідомляв Харків Times, співробітник харківського управління СБУ піде під суд за викрадення людей заради викупу.