У Харкові дев’ять поліцейських наживалися на наркоманах (фото, доповнено)

СБУ заблокувала в Харківській області діяльність організованого злочинного угруповання, яке наживалося на наркозалежних громадянах, а також знущалося над ними. До складу банди входили діючі та колишні посадові особи Національної поліції. Дев’яти поліцейським вже повідомлено про підозру.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі відомства.

Лідери групи налагодили механізм отримання грошей за непритягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до придбання наркотиків і психотропних препаратів.

Схема працювала так: поліцейські отримували від наркодилерів і через телеграм-канали інформацію про їхніх клієнтів, потім вистежували їх на вулицях Харкова, без протоколу затримували нещасних біля так званих закладок і вимагали гроші.

Для прикриття правоохоронці їздили на автомобілі з іноземною реєстрацією. Коли вони знаходили «жертву» з наркотиками в кишенях, то вимагали у неї від $ 200 до $ 500

Якщо ж грошей у людей з собою не було, їх саджали в машини та везли додому збирати необхідну суму. А ось знайдені наркотики поліцейські або забирали собі, або повертали їх продавцям.

Тих, хто відмовлявся платити хабарі, учасники угруповання катували та погрожували вбити.

Задокументовано понад півсотні фактів отримання зловмисниками неправомірної вигоди.

У прокуратурі області розповіли, що, за даними слідства, групу організував колишній співробітник Нацполіції в листопаді 2020 року.

Встановлено, що в лютому цього року двоє оперуповноважених спільно з колишнім поліцейським затримали чоловіка, затягли його в автомобіль, наділи наручники та вимагали розповісти, де він отримав наркотики, та зізнатися у скоєнні злочину. Колишній поліцейський викручував затриманому руки, чим заподіяв сильний фізичний біль.

24 червня проведено обшуки за місцем проживання фігурантів справи, в їх автомобілях, а також у службових приміщеннях поліції. Виявлено речовини, схожі на наркотичні та гроші, ймовірно, отримані злочинним шляхом. Все це вилучено та передано на експертизу.

Як розповіли у Державному бюро розслідувань, під час обшуків також було знайдено вогнепальну зброю, а один з правоохоронців зберігав удома шеврони міністерства внутрішніх справ Російської Федерації.

Колишньому співробітнику поліції повідомлено про підозру за фактами отримання неправомірної вигоди і тортур (ч. 3 ст. 368, ч. 1 ст. 127 КК). Йому обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без права внесення застави.

Двом оперуповноваженим сектору карного розшуку, трьом оперуповноваженим відділу кримінальної поліції та чотирьом поліцейським підрозділу особливого призначення ГУНП області повідомлено про підозру за фактом одержання неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК). Вирішується питання про обрання запобіжного заходу та відсторонення поліцейських від займаних посад.

Як повідомляв Харків Times, співробітник харківського управління СБУ піде під суд за викрадення людей заради викупу.

У червні в Харкові одного за одним спіймали патрульних, які займалися закладкою наркотиків.