Працівник харківського управління СБУ піде під суд за викрадення людей заради викупу

Слідчі Територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Полтаві завершили досудове розслідування відносно оперуповноваженого одного із відділів Управління СБУ в Харківській області. За даними слідства, правоохоронець з метою наживи організував злочинне угрупування, яке займалося викраденням людей та вимаганням викупу із застосуванням насильства.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі ДБР.

У травні 2019 року шість членів групи влаштували засідку в одній із лісосмуг Харкова поблизу так званої “закладки” із наркотичною речовиною. Коли до цього місця підійшов чоловік і забрав речовину, члени угруповання почали його бити. Вони назвалися співробітниками поліції і, погрожуючи фізичною розправою та кримінальною відповідальністю, почали вимагали 100 тис. грн.

“Через те, що вказаної суми потерпілий не мав, йому на голову одягнули пакет та відвезли до одного із гаражних кооперативів, де тримали доти, доки цивільна дружина потерпілого не уклала договір про позику 100 тис. гривень у нотаріуса”, – йдеться у повідомленні.

В іншого потерпілого, вже по відпрацьованій “схемі”, члени угрупування вимагали 3 тис. доларів. Поки родичі жертви збирали “відкупні”, чоловіка утримували у гаражному кооперативі.

Працівник СБУ обвинувачується у вимаганні чужого майна з погрозою насильства над потерпілим, вчиненому повторно за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 189 К Кримінального кодекса), самовільному присвоєнні владних повноважень поєднаному із вчиненням будь яких суспільно небезпечних діянь, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 353 КК); незаконному позбавленні волі людини, з корисливих мотивів, що супроводжувалося заподіянням фізичних страждань потерпілому, групою осіб без попередньої змови між собою (ч. 1 ст. 28, ч. 2 ст. 146 КК). Йому може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років.

Процесуальне керівництво здійснювала військова прокуратура Харківського гарнізону, оперативний супровід – СБУ та ДВБ Нацполіції.

Як повідомляв Харків Times, раніше слідчі Територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Полтаві повідомили про підозру оперуповноваженому одного із відділів Управління СБУ в Харківській області.