Харків’яни можуть анонімно повідомляти про поширення наркотиків

Новий чат-бот @StopDangerBot, за допомогою якого планується посилити боротьбу з поширенням наркотиків у Харкові і допомагати наркозалежним людям, було презентовано сьогодні, 22 березня, в мерії.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі міськради.

Працюючий в месенджері Telegram чат-бот має в меню три розділи: “Швидке реагування”, “Інформація про злочин” і “Консультація фахівців”.

У розділі “Швидке реагування” можна повідомити про поширення наркотиків. Розробники чат-бота, представники громадської організації «Hunters Kharkov», запевнили, що анонімність звернень гарантується.

Чат-бот @StopDangerBot працює за наступною схемою: людина фіксує на відео або фото поширення наркотиків (продаж або закладка), відзначає геолокацію і записує аудіоповідомлення про те, що трапилося. Після цього натискає кнопку «Швидке реагування» і відправляє інформацію модераторам для зворотного зв’язку.

За словами керівника «Hunters Kharkov» Станіслава Жадана, інформація надходить правоохоронцям протягом хвилини, а раніше за цей же час людина встигала тільки додзвонитися на номер «102».

Секретар Харківської міської ради Ігор Терехов підкреслив, що чат-бот стане новим підходом до вирішення проблеми наркоманії. За його словами, щоб прищепити молоді любов до здорового способу життя, розвивати дітей, в місті будують сучасні урбан-парки і локації для занять спортом, проводять змагання, освітні заходи, але потрібно вживати жорстких заходів щодо недопущення розповсюдження наркотичних речовин.

«На кожній зустрічі з жителями піднімається питання поширення наркотиків, починаючи від напису на фасадах будинків, закінчуючи закладками на майданчиках, біля шкіл, кіосків. Я звертаюся до Національної поліції з проханням жорстко реагувати на всі виклики. Прошу про це, перш за все, патрульну поліцію, яка знаходиться на передовій, а також дільничних. Після того, як з’явиться чат-бот, буде багато звернень. Люди – небайдужі, і наша з вами завдання – прибрати наркотики з повсякденного життя. Все, що буде залежати від міської влади, ми зробимо », – підкреслив Ігор Терехов.

Начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області Андрій Рубель зазначив, що в неділю особисто перевірив роботу чат-бота – після того, як відправив фото, де ймовірно були залишені наркотики, патрульні приїхали через 7 хвилин.

Також чат-бот @StopDangerBot дозволяє харків’янам конфіденційно звернутися за допомогою до нарколога, лікаря-психіатра, психолога, юриста і психотерапевта.

Також в місті працює чат-бот, за допомогою якого можна блокувати інтернет-магазини, де продають наркотики.

Как сообщал Харків Times 21 серпня 2019 року на сесії Харківської міської ради депутати прийняли кілька рішень для реалізації заходів по боротьбі з наркотиками .

До листопада 2019 року користувачі чат-бота «СтопНаркотік» в соцмережі Telegram допомогли заблокувати 109 адрес наркомагазінов.

До середини травня користувачі чат-бота «СтопНаркотік» заблокували тисячу адрес в Telegram.