Квартирне шахрайство в Харкові – приватному нотаріусу загрожує до п’яти років в’язниці

У Харкові фігурантом кримінального  провадження став один з приватних нотаріусів, що зареєстрував право власності на квартиру, яка була предметом шахрайства.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Слідство встановило, що один з приватних нотаріусів Харківського міського нотаріального округу при реєстрації права власності на квартиру не провів всі необхідні процедури. А саме – не переконався у відсутності зареєстрованих заяв про обтяження відповідного об’єкта нерухомості в Державному реєстрі прав на нерухоме майно. Відносно вказаної квартири існувала постанова слідчого судді про накладення арешту в кримінальному провадженні, а також зареєстровано заяву про державну реєстрацію цього обтяження у відповідному Реєстрі.

“У подальшому на підставі судового рішення скасовано державну реєстрацію права власності, проведену за добросовісним покупцем арештованої квартири, яка належить на праві власності іншій особі. При цьому грошових коштів в сумі понад півмільйона гривень, сплачених покупцем, йому до цього часу не повернуто.”, – розповіли в прокуратурі.

На думку слідства, приватний нотаріус під час реєстраціі права на нерухомість недобросовісно виконав свої обов’язки. Йому оголошено про підозру за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Як повідомляв Харків Times, державному реєстратору з Зміївського району, яка незаконно зареєструвала право власності на чотири квартири в Харкові вартістю понад 3 млн грн, повідомили про підозру за ч. 3 ст. 365-2 КК (зловживання своїми повноваженнями суб’єктом державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень з метою одержання неправомірної вигоди для іншої особи, що спричинило тяжкі наслідки).