Поліція заявила про готовність забезпечити громадський порядок підчас проведення маршу KharkivPride

Скриншот: UA: Харків

Національна поліція готова забезпечити громадський порядок підчас проведення маршу KharkivPride.

Про це заявив на брифінгу глава ГУ Нацполіціі Харківської області Валерій Сокуренко, повідомив кореспондент Харків Times.

Він повідомив, що в марші планують взяти участь до 1,5 тисячі громадян, в тому числі іноземних гостей. Зокрема, запланована участь посла Франції в Україні, консула ФРН, представників Канади, Швеції, Данії, Нідерландів, Норвегії, Великобританії.

“Ми звернулися до керівництва Міністерства внутрішніх справ, до керівництва Національної поліції, в нас буде достатньо і приданих сил – це і Національна гвардія, і спецназ Національної поліції. Будуть і батальйони БГП, і ТОРи, в тому числі з інших областей”, – сказав Сокуренко.

“Я би хотів звернутися до тих гарячих голів, які б хотіли завтра порушувати десь громадський порядок і чинити якісь сутички – їх будуть рішуче пресікати працівники поліції… Впевнений, що все відбудеться спокійно і мирно”, – сказав він.

Сокуренко не назвав кількість правоохоронців, але сказав, що їх буде “достатня кількість” і “більше, ніж учасників заходу”.

За його словами, працівники поліції поспілкувалися з організаторами заходу та з іноземними партнерами, які зверталися з проханням забезпечити мирне та організоване проведення заходу. “Ми з ними переговорили, дослухались, і ті ліберальні цінності, які вони намагаються до нас донести – ми зрозуміло, що сприймаємо, і всіляко їм будемо сприяти”, – сказав Сокуренко.

Також поліцейські зустрілися з представниками радикально налаштованих до проведення заходу організаціями. “Ми досягли з ними порозуміння стосовно того, що не буде допущено грубих порушень громадського порядку”, – заявив Сокуренко.

Він наголосив, що поліція працюватиме в підсиленому режимі не тільки в місці проведення акції, але й в інших публічних місцях міста. “Будуть посилені наряди в метрополітені для того, щоб не вийшло так, що пройде цей захід в центрі Харькова, а потім десь на околицях хтось з кимось ще буде з’ясовувати стосунки. Тому всі правоохоронці в місті будуть нести службу в посиленому режимі”, – заявив Сокуренко.

Він зазначив також, що разом з іншими правоохоронними органами будуть відстежуватися радикальні групи, які можуть приїхати з інших міст. “Весь час ми обмінюємось інформацією, особливо щодо якихось радикально налаштованих груп людей, організованих груп. Ми будемо знати, хто виїхав з інших регіонів, ми обов’язково їх зустрінемо, фізично. Будуть працювати групи документування. Ми задіємо техніку, яку ми маємо, в тому числі квадрокоптери”, – сказав Сокуренко.

Він повідомив, відповідаючи на запитання журналістів, що проходження маршу KharkivPride буде обмежено територією площі Свободи. “Ми досягли порозуміння, і марш відбудеться на площі Свободи”, – сказав він. За словами Сокуренко, рух площею Свободи буде перекрито приблизно з 12 години.

Як повідомляв Харків Times, члени військово-патріотичної організації “Фрайкор” і націоналістичної громадської організації “Правий сектор” спробували зірвати лекцію Олеся Донія “Толерантність як одна зі складових модерної національної української ідеї” у Харківському Літературному музеї. Зокрема, Олеся Донія перед початком заходу облили зеленкою. Незважаючи на це, лекція все-таки відбулася.