“Фрайкор” і “Правий сектор” намагалися зірвати лекцію про толерантність у Літмузеї (фото, відео)

Скриншот: UA: Харків

Члени військово-патріотичної організації “Фрайкор” і націоналістичної громадської організації “Правий сектор” спробували зірвати лекцію Олеся Донія “Толерантність як одна зі складових модерної національної української ідеї” у Харківському Літературному музеї.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення UA: Харків.

“Вхід до Літмузею заблокований представниками”Фрайкору” та “Правого сектора”… Лектора Олеся Донія до початку заходу облили зеленкою”, – йдеться у повідомленні.

Скриншот: UA: Харків

Представник “Фрайкора” Георгій Тарасенко заявив, що він і його соратники не блокують вхід до музею, а “прийшли подискутувати”. Молоді люди, які намагалися завадити проведенню лекції та пройти у двір Літмузею, себе не називали.

Скриншот: UA: Харків

Поліція взяла під охорону вхід і учасників акції, щоб не допустити подальших “дискусій”.

Слід зазначити, що організатори та учасники акції переважно спілкувалися українською в той час, як патріоти з “Фрайкора” та “Правого сектора” між собою та на публіку переважно використовували російську мову.

Незважаючи ні на що, лекція все-таки відбулася після того, як лікарі викликаної на місце швидкої оглянули очі облитого зеленкою Донія.

Фото: Александр Белокобыльский/Facebook

“Тоді, коли я приїхав у Харків, коли захоплювали ОДА, довелося вступати в калюжі крові, калюжі крові наших. А тепер – це, може, смішно – в калюжі зеленки. Між своїми… Тоді на нас наступали російські окупанти, і це закінчувалося калюжами крові, а тепер начебто свої, начебто з патріотичної організації, обливають зеленкою”, – сказав він на початку свого виступу.

Як повідомляв Харків Times, Харківська міська рада вирішила не звертатися до суду з проханням обмежити проведення маршу KharkivPride 15 вересня.

Організатори першого правозахисного ХарьковПрайду та юристи заявили про незаконність й антиконституційність петиції про “заборону гей-параду в Харкові”, яка з’явилася на сайті Харківської міської ради 12 серпня та за два тижні зібрала понад п’ять тисяч підписів.