Аграрії Харківської області розпочали посівну: засіють лише 68% сільськогосподарських земель

Фото: Харків Times

Сільгоспвиробники Харківщини розпочали весняні польові роботи. З огляду на м’яку зиму і ранню теплу весну, посівна компанія розпочалася приблизно на 10 днів раніше від звичайного терміну, фахівці прогнозують її закінчення до кінця травня. Через бойові дії аграрії зможуть працювати в цьому році на 68% посівних площ від загальної кількості землі, що обробляється на території області.

Про це розповів журналістам заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов, повідомив кореспондент Харків Times.

Загальна посівна площа сільськогосподарських культур під урожай 2024 року займатиме 1,3 млн гектарів, це на 3,4-3,5% більше, ніж у 2023 році.

«За довоєним рівнем, це майже ніж на третину менше. Тобто, третину землі ми не обробляємо. Це замінована земля, або земля, яка є у зоні прикордонних громад Півночі та Сходу і де з огляду на бойові дії і межу з агресором робота в принципі неможлива», – сказав Іванов.

За прогнозом, зерновими культурами цього року буде засіяно 610 тис. га з 1,3 млн га – це на 10% більше показника 2023 року. Технічними культурами – 557 тис. га, картоплею та овочами – 70 тис. га, на рівні 2023 року. Кормовими культурами – 40 тис. га, це на 2% більше, ніж минулого року.

Іванов зазначив, що структура посівів на полях залишається традиційною. Є дисбаланс у бік збільшення посівних площ соняшника – цією культурою планується засіяти півмільйона гектарів. Популярною культурою в аграріїв залишається соя. Далі йде горіх, ячмінь, гречка та просо, саме в такій послідовності щодо кількості посівів.

«Менше сіють в цьому році кукурудзу. Це цілком прогнозовано. Соняшник легше в обробці, коштує дорожче. Логістично його вивести та продати або залишити на переробку в межах нашої області легше. Тому це вигідніше, за умови того, що кукурудза на майже 90% – це експортна культура. Тут вже на нас напряму впливають проблеми, які у Харківщини з логістикою, з вартістю вивозу кукурудзи або пшениці у бік портів або у бік західного кордону. І при цьому ми враховуємо, що фактично ціна двох наших ключових культур – це саме кукурудза і пшениця – майже вдвічі менша ніж від довоєнного рівня, якщо ми говоримо про експортні контракти в доларі. При цьому логістика зросла у нас в 3-5 разів, при цьому маємо ще й затримку фактично в перетині кордону з огляду на складнощі, які є у транспортуванні зерновим коридором, портами, і черги на кордонах, якщо ми говоримо про залізничний транспорт і експорт вже наземним шляхом», – зазначив Іванов.

На сьогодні по всіх категоріях господарств області ярі зернові та зернобобові культури посіяні на площі 108 тис. га, це майже 40% від прогнозованих 284 тис. га. З них ярого ячменю посіяно 42 тис. га, гороху 17 тисяч га, ярої пшениці 9 тис. га, вівса 4 тис. га, кукурудзи 32 тис. га. Інші нішові зернобобові культури зайняли залишок – близько 2,5 тис. га.

Найбільші площі засіяні ярими зернобобовими культурами у Богодухівському, Красноградському та Лозівському районі області. «Це і зрозуміло, бо ці райони не були в окупації, там немає замінованої землі, окрім невеликої частини Богодухівського району, зокрема Золочівської громади. Тому південні та західні райони сіються першим і майже на 100% своєї території. Чого не можна сказати про Куп’янський, Ізюмський, Чугуївський, частину Харківського району, на які перепадає наша зона деокупації і де знаходиться найбільша частина постраждалих, зруйнованих господарств, замінована земля» – зазначив Іванов.

Також активно йде посів соняшника, всього цією культуру засіяно вже 82 тис. га, або 16% від прогнозу 500 тис. гектарів.