Суд скасував регіональну російську в Харкові

Фото: suspilne.media

Суд позбавив російську мову статусу регіональної в Харкові. Рішення міської ради, яке цей статус стверджувало, визнано незаконним. За це чотири роки боровся львівський активіст Святослав Літинський.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Святослава Літинського у Facebook.

Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позов прокуратури про визнання протиправним і недійсним рішення Харківської міської ради від 2012 року, яким російській мові в Харкові було надано статус регіональної.

Суд увалив відповідне рішення 18 травня, повний текст склав 20 травня, а 24-го — оприлюднив у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«Визнати протиправним і недійсним з 28.02.2018 рішення Харківської міської ради« Про реалізацію положень Закону України “Про засади державної мовної політики” в місті Харкові »№ 788/12 від 20 серпня 2012 року», — йдеться в постанові.

Російську мову як регіональну в Харкові з 2018 року вимагає скасувати громадський діяч зі Львова Святослав Літинський. Він виграв суди в двох інстанціях, але харківська міська рада відмовилася виконувати їх рішення.

Прокуратура, за словами Літинського, звернення проігнорувала. У суперечці з прокуратурою суд підтвердив правоту позивачів. Щоб прокуратура звернулася до суду з приводу регіональної мови, активістам довелося домагатися відкриття кримінальної справи.

«Чотири роки судів, три судових виробництва і це сталося! У місті Харкові скасовано регіональну мову! Відтепер усі посилання на рішення міської ради про впровадження регіональної мови є нікчемними. Чотири роки знадобилося прокуратурі, щоб виконати наші клопотання і численні рішення судів та врешті подати позов», — написав Літинський на своїй сторінці.

Російська мова в Харкові зберігала статус регіональної на підставі Європейської Хартії регіональних мов нацменшин. Грунтуючись на Європейській Хартії регіональних мов, Харківська міська рада так само, як і обласна, у 2006 році надала російській мові статус регіональної.

Вдруге це було зроблено вже у 2012 році, на підставі Закону України «Про засади реалізації державної мовної політики». Згідно з цим законом, такий статус мові могла надавати місцева рада, якщо кількість носіїв цієї мови становить не менше 10% від населення відповідного регіону. 28 лютого 2018 року Конституційний суд визнав закон неконституційним.

Наразі рішення суду не набуло чинності — у сторін є час на апеляцію.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові батькам школярів допоможуть вивчити українську мову.

У Харківській обласній держадміністрації буде здійснено контроль за тим, як чиновники виконують вимоги мовного закону, що зобов’язує держслужбовців в робочий час говорити державною мовою. Відповідна рішення прийняв уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.