Порушення мовного закону в ХОДА: попалася Айна Тимчук, проконтролюють всіх

Скриншот

У Харківській обласній держадміністрації буде здійснено контроль за тим, як чиновники виконують вимоги про мовного закону, що зобов’язує держслужбовців в робочий час говорити державною мовою. Відповідне рішення прийняв уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Про це Харків Times з відповіді мовного омбудсмена на запит голови громадської організації «Світанок» Вадима Позднякова.

Харківський активіст звернувся до омбудсмена із заявою, що глава Харківської облдержадміністрації Айна Тимчук під час виконання своїх службових обов’язків не використовує державну мову.

Так, під час першого свого публічного виступу на посаді губернатора на сесії облради 11 грудня 2020 року Тимчук звернулася до колишнього голови облради Сергію Чернову російською мовою. Потім перейшла на українську.

Скандальний коментар щодо зарплат співробітників харківських театрів в розмірі 16,5 тисяч гривень, глава області також сказала не державною мовою.

Подібні факти є порушенням мовного законодавства, і харківський активіст звернув на них увагу уповноваженого із захисту державної мови.

У відповіді омбудсмен запевнив, що розглянув, викладені Вадимом Поздняковим факти невикористання державної мови главою ХОДА.

“Повідомляємо, що з урахуванням наданої вами інформації та іншої наявної інформації мною відповідно до абзацу першого частини першої статті 56 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” прийнято рішення про здійснення державного контролю за застосуванням державної мови Харківської ОДА”, – йдеться у відповіді омбудсмена.

Як пояснив Тарас Кремінь в інтерв’ю журналу “Фокус“, якщо порушення продовжаться, то стосовно голови області буде ставитися питання про її відповідність займаній посаді.

Як повідомляв Харків Times, глава Харківської обласної держадміністрації Айна Тимчук не має власного житла і автомобіля, при цьому зберігає готівкою близько мільйона гривень.

Фото: Вадим Поздняков/Facebook