У Харкові від COVID-19 офіційно щеплена приблизно третина городян

Фото: kharkivoda.gov.ua

Харківські лікарні готові до поширення нового штаму коронавірусу. Повний курс вакцинації COVID-19 пройшли 47% городян.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі міськради з посиланням на заступницю Харківського міського голови Світлану Горбунову-Рубан.

За словами чиновниці, після осінньої хвилі у місті продовжили роботу над зміцненням матеріально-технічної бази медичних закладів.

«У проміжний період ми закуповували ліжка, проводили кисневу трасу, встановили додаткову кисневу станцію. На сьогодні у наших лікарнях стоять вже дві такі станції — у 13-й та 18-й лікарнях, які забезпечують киснем 160 та 240 ліжок відповідно. Також продовжуємо встановлювати кисневі точки, зокрема проводимо трасу у лікарнях № 8, 17 та 18. Крім того, наші лікарі пройшли додаткове навчання, необхідне під час роботи з новим штамом», — розповіла віце-мер.

Світлана Горбунова-Рубан підтвердила, що з початку нового року спостерігається зростання захворюваності на COVID-19.

Так, у перший тиждень 2022 року в місті зафіксували 1 480 нових випадків, а у другий — 2 900, що майже вдвічі більше.

На думку віце-мера, одна з причин такого зростання захворюваності — недотримання санітарно-епідеміологічних заходів під час новорічних свят, а також той факт, що новий штам заразніший за попередні.

«Зараз захворюваність на коронавірусну інфекцію має дещо інші характеристики. Вона схожа на ГРВІ, наприклад, грип, і протікає легше і швидше, ніж минулої хвилі. Проте, на жаль, вона дуже контагіозна. Новий штам має менший інкубацинний період — три дні. Таким чином, вірусоносій заражає вп’ятеро більше людей, ніж це було з дельтою», — зауважила віце-мер.

За даними мерії, зараз на стаціонарному лікуванні в лікарнях Харкова перебувають 444 пацієнти, ще 9 700 осіб лікуються амбулаторно.

Горбунова-Рубан нагадала, що допомогти у боротьбі з вірусом може, головним чином, вакцинація.

У Харкові, за даними віце-мера, зробили щеплення від COVID-19 47% городян.

З початку кампанії в міських пунктах вакцинації було проведено 920 477 щеплень, у тому числі дві дози отримали 442 971 особа, третьою дозою за особливими показаннями прищепили 320 осіб, бустерну дозу отримали 2 535 осіб.

«Такими є цифри наших пунктів вакцинації, але ми вважаємо, що провакцинованих харків’ян більше. Це ті жителі Харкова, які зробили щеплення в обласних центрах вакцинації або навіть в інших містах. З огляду на це, вважаємо, що ми вже вийшли за 50%», — повідомила віце-мер.

Як повідомляв Харків Times, в Харківській області станом на 8:00 18 січня виявили 250 153 випадки коронавірусної хвороби COVID-19, 678 — за минулу добу.

З 17 грудня Міністерство охорони здоров’я України доповнило перелік професій, для яких потрібна обов’язкова вакцинація проти COVID-19.

В Україні вводять бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих.

У Харківській області невакцинованих медиків відсторонятимуть від роботи.

Після новорічних свят у Харкові спостерігається зростання захворюваності на коронавірусну інфекцію.

У Харківській області підтвердили циркуляцію штаму омікрон.