У Харкові власницю турагентства підозрюють у торгівлі підробленими ПЛР-тестами (фото)

Фото: СБУ

За продаж фейкових ПЛР-тестів із негативним результатом на COVID-19 власниці одного з харківських турагентств загрожує покарання від штрафу до позбавлення волі. Жінці повідомили про підозру за ч. 1 ст. 325 КК.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Досудовим слідством встановлено, що на початку вересня 2021 року до турагентства звернулася жінка з проханням підібрати для неї та сім’ї путівки до Туреччини чи Греції.

Власниця турагентства запропонувала клієнтці заодно за 500 грн придбати ПЛР-тест із негативним результатом на COVID-19. Клієнтка погодилася, сплатила за незаконну послугу та отримала підроблену довідку, виписану однією з медичних лабораторій.

Під час проведення обшуків виявлено та вилучено кошти, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, довідки про замовлення ПЛР-тесту.

11 листопада 2021 року власниці туристичної агенції повідомили про підозру за фактом порушення санітарних правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічних та інших інфекційних захворювань, якщо такі дії спричинили або свідомо могли спричинити поширення цих захворювань (ч. 1 ст. 325 КК) .

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від однієї до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий термін.

Встановлюється причетність підозрюваної до аналогічних злочинів та причетність інших до цього правопорушення.

За даними СБУ, протиправна схема існувала від початку 2021 року. Довідку ділки виготовляли протягом доби. По таку «популярну» послугу до ділків зверталися навіть клієнти з інших турагенцій.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові співробітників приватної клініки викрили в підробці ПЛР-тестів і внесення неправдивих даних у мобільний додаток «Дій вдома».

У харківській турагенції щомісяця продавали близько 600 підроблених ПЛР-тестів.

Наприкінці жовтня на Харківщині викрили чергових торговців фейковими COVID-сертифікатами та ПЛР-тестами, які встигли наштампувати понад 40 тисяч підроблених документів.