У Харківській області викрили торговців фейковими COVID-сертифікатами та ПЛР-тестами (фото)

Фото: khar.gp.gov.ua

У Харківській області поліцейські викрили чергову групу зловмисників, які продавали підроблені сертифікати про вакцинації і результати ПЛР-тестів.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення голови Нацполіціі України Ігоря Клименка в Facebook.

За даними слідства, в групу входили 10 осіб.

“Вони незаконно використовували логотип медлабораторії і печатки різних медустанов. За час своєї роботи встигли наштампувати понад 40 000 підроблених довідок і близько 500 фальшованих сертифікатів”, – розповів голова Нацполіціі.

На фейковий тестах і сертифікатах зловмисники щомісячно заробляли 4 млн грн.

Оперативники затримали організатора групи та шість її учасників. Про долю ще трьох зловмисників Ігор Клименко не повідомив. Він додав, що проводиться розслідування в кримінальному провадженні, відкритому за чотирма статтями КК – за фактом шахрайства, підроблення документів, штампів і печаток, незаконного використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування та за фактом порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням (ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 190, ч. 3 ст. 229, ч. 1 ст. 325 КК.

Глава Нацполіціі звернувся до українців з проханням повідомляти про всі факти підробки та продажу фейкових медичних документів, що підтверджує COVID-безпеку. Повідомити про такі випадки можна на спецлінію на 102 або до кіберполіції 0800505170.

У прес-службі прокуратури області додали, що на чолі злочинного угрупування була родина з міста Запоріжжя.

“27-річний уродженець м. Запоріжжя запропонував своєму батьку, який є власником туристичного агентства, підроблювати негативні ПЛР-тести для клієнтів фірми. До злочинного плану організатор залучив також рідного брата та знайомих”, – розповіли в прокуратурі.

Слідство встановило, зловмисники отримували замовлення через месенджер та передплату в розмірі 400 грн. Після цього вони створювали підроблені документи, що містять реквізити медичної лабораторії, та віддавали їх замовникам, у тому числі через турагентство батька організатора. Після отримання фейкових документів проходив остаточний розрахунок між ділками та клієнтами.

19 жовтня 2021 року оперативники провели більше 20 обшуків на території Київської, Харківської та Запорізької областей в офісах та за місцями проживання фігурантів.

У ході обшуків виявлено та вилучено комп’ютерну техніку, смартфони, банківські картки, прилад для виготовлення підроблених печаток та штампів, підроблені печатки та штампи українських медичних лабораторій та окремих лікарів.

Наразі вирішується питання про повідомлення зловмисникам та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Як повідомляв Харків Times, в Харкові співробітників приватної клініки викрили в підробці ПЛР-тестів і внесення неправдивих даних у мобільний додаток «Дій вдома».

У харківській турагенції щомісяця продавали близько 600 підроблених ПЛР-тестів.