Новий поворот у справі про пожежу в харківському будинку для літніх людей

Новобаварська прокуратура подала до суду позов з вимогою до приватного підприємця повернути місту земельну ділянку на вулиці Нижній Гиївській, на якій розташовувався геріатричний пансіонат «Золотий час». За даними слідства, будівля зведена незаконно.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Новобаварська окружна прокуратура Харкова подала до Ленінського районного суду Харкова позов до фізичної особи в інтересах держави в особі Харківської міської ради про повернення у відання територіальної громади земельної ділянки на вул. Нижній Гиївській, і знесення частини самовільно зведеного двоповерхового будинку, де у пожежі загинули 15 людей похилого віку.

Слідство встановило, що двоповерхова будівля, яка використовувалася для проживання людей похилого віку, частково розміщена на самовільно зайнятій земельній ділянці площею майже 260 кв. м.

Харківська міська рада у 2008 році прийняла рішення про надання цієї земельної ділянки в оренду для обслуговування житлового будинку. Однак відповідний договір оренди так і не був укладений. А значить, двоповерхова будівля (в якій після й розташувався нещасливий пансіонат) у 2012 році зведена самовільно, без належної проектно-дозвільної документації. Також споруда не введена в експлуатацію належним чином, електропостачання до неї проведено самовільно, всупереч вимогам пожежної безпеки.

Цікаво, що і міська рада в цій ситуації бездіяла. Ніяких заходів з усунення настільки кричущих порушень, в тому числі після пожежі, міська влада не вживала.

Все це стало підставою для направлення прокуратурою відповідного позову до суду.

Зараз судовий розгляд триває.

Як повідомляв Харків Times, 21 січня в Харкові на вул. Нижня Гієвська, 150 Б, в двоповерховому житловому будинку, переобладнаному під будинок престарілих, виникла пожежа на другому поверсі. Загинули 15 людей.

Станом на ранок 22 січня затримали чотирьох осіб, причетних до організації нелегального приватного будинку престарілих «Золотий час».

Правоохоронці повідомили про підозру в порушенні вимог пожежної безпеки (ч. 2 ст. 270 КК) чотирьом особам, раніше затриманим у зв’язку з пожежею в нелегальному «геріатричному пансіонаті» в Харкові.

24 січня помер один з п’яти людей похилого віку, госпіталізованих після пожежі в приватному будинку для літніх людей «Золотий час».

В середині червня справу про пожежу в пансіонаті «Золотий час», внаслідок якої загинули 16 людей похилого віку, направлено до суду.