Масове отруєння в Харкові: в аналізах знайшли сальмонелу

Фото: kh.vgorode.ua

В аналізах 42 отруєних в ресторані “Якіторія” в Харкові, а також на кухонному начинні самого ресторану виявили бактерію сальмонелу. Всього по медичну допомогу звернулися 87 осіб.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного, яке посилається на завідуючу відділом епідеміологічного нагляду, спостереження таі профілактики інфекційних захворювань обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяну Карлову.

“Хворі, на жаль, ще продовжують звертатися. На сьогодні зареєстровано 87, з них 19 дітей. 83 хворих перебувають на стаціонарному лікуванні, 4 на амбулаторному. Стан, за даними медичних працівників, задовільний”, — розповіла Тетяна Карлова.

З’явилися перші результати досліджень зразків, відібраних 17 червня.

“На даний момент вже 42 хворих, у яких виявлена ​​культура роду сальмонела. Дослідження цієї культури триває, тобто йде її ідентифікація, вивчаються її біохімічні властивості, щоб визначити остаточний діагноз”, — сказала Тетяна Карлова.

Щодо обстеження персоналу, то у одного із співробітників ресторану, який також опинився на лікарняному ліжку, знайшли ту саму сальмонелу. Ще у шести працівників виявили Staphylococcus aureus. Викликати кишковий розлад він, звичайно, не міг, але в принципі служить поганим показником. За правилами громадського харчування, носій стафілокока не може бути допущений до роботи, поки не вилікується.

Епідеміологи помітили й інші ознаки антисанітарії в закладі громадського харчування.

“Більшість позитивних знахідок — умовно патогенна флора — Klebsiella pneumoniae з обладнання, з об’єктів зовнішнього середовища. Умовно патогенний організм, який при накопиченні може також спричиняти інфікування. І одна позитивна знахідка — це дошка розділова, Salmonella enteritidis також виявлена на цьому предметі” — сказала Тетяна Карлова.

Епідеміологи також досліджували роли, які замовляла одна з сімей додому. У ролах також виявили сальмонелу.

“Що стосується харчових продуктів… Нам вдалося дослідити залишки харчових продуктів, саме ролів, які були замовлені додому в одному з домашніх осередків. І всі п’ять проб цих продуктів дали позитивний результат на Salmonella enteritidis, це були переважно роли, які у своєму складі мали омлет, м’який сир, рибу, деякі — огірок, деякі — паштет, але превалювали омлет, риба і м’який сир”, — розповіла Тетяна Карлова.

Як повідомляв Харків Times, харківські медики зафіксували спалах масового кишкового захворювання серед клієнтів закладу громадського харчування в центрі міста. До лікарень звернулися 25 осіб.

Ввечорі 17 червня кількість отруєних в ресторанах «Якіторія» і «Мафія» зросла до 34 осіб.

Вранці 18 червня заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан повідомила про 54 постраждалих, госпіталізованих до лікарень Харкова.

Станом на 11:00 18 червня зареєстровані 57 випадків кишкового захворювання після відвідування ресторанів «Якіторія» і «Мафія» в центрі Харкова. Потерпілі госпітлізіровани в дві харківські лікарні і до Краснокутської ЦРЛ.

18 червня слідча група перевірила кухню ресторану і взяла проби продуктів.

Станом на ранок 19 червня до медичних закладів потрапили вже 78 осіб.

Ресторан «Якіторія» перерахував лікарням, в яких лікуються його клієнти, 150 тис. грн.