Скандальне розслідування щодо фільму «ДАУ. Дегенерація» закрито

Кадр из фильма

Поліція закрила кримінальне провадження щодо знятого у Харкові фільму режисерів Іллі Хржановського та Іллі Пермякова «ДАУ. Дегенерація», не знайшовши в діях авторів фільму «ознак кримінальних правопорушень».

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіціі області.

В ході розслідування було опитано керівництво та вихователів дитячого будинку, вихованці якого брали участь у зйомках, медсестри, що супроводжували дітей, та члени знімальної групи.

«Слідчі встановили, що у фільмі «ДАУ. Дегенерація», розповсюдженому у відкритому доступі у всесвітній мережі «Інтернет», не містяться твори, що пропагують культ насильства та жорстокості.», – йдеться у повідомленні поліції.

Постанова про закриття кримінального провадження винесена на підставі ст. 110 і п. 2. Ч.1 ст. 284 КК.

Як повідомляв Харків Times, розслідувати зйомки за участю дітей з харківського дитбудинку в зйомках фільму Хржановського «ДАУ. Дегенерація» вимагав дитячий омбудсмен Микола Кулеба навесні 2020 року, через дев’ять років після зйомок, що проходили восени 2011 року.

У квітні було відкрито дві кримінальні виробництва – за ч. 2 ст. 127 і ч. 3 ст. 300 КК – що вельми цікаво, не за результатами перегляду фільму, а «за результатами аналізу даних в мережі інтернет», при якому «виявлені факти, які можуть свідчити про порушення прав і свобод дітей».

У грудні 2020 року картина «ДАУ. Дегенерація», яка знімалася в Харкові, отримала гран-прі 26-го Фестивалю авторського кіно, який пройшов у столиці Сербії Белграді.