Через дев’ять років дитячий омбудсмен зажадав розслідування по фільму “ДАУ”

Фото: кадр из фильма

Дитячий омбудсмен Микола Кулеба вимагає розслідувати ймовірну участь немовлят з дитячих будинків у зйомках фільму російського режисера Іллі Хржановського “ДАУ. Дегенерація”, що проходили у Харкові восени 2011 року.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення Кулеби на його офіційній сторінці у Facebook.

“За отриманою попередньо інформацією у зйомках використали дітей з будинку дитини. У кадрах – немовлята. Це діти, для яких участь в таких зйомках може бути травмою на все життя! Є також і інші факти, які потребують підтвердження”, – написав Кулеба.

Слід зазначити, що протягом майже дев’яти років доля немовлят, знятих у фільмі, нікого не хвилювала. На даний час це – діти у віці 8-9 років, й Кулеба не приводить жодних реальних свідчень негативного впливу тих зйомок на їх психічне та фізичне здоров’я.

Як повідомило Харків Times джерело, близьке до знімальної групи проекту “ДАУ”, за його відомостями, діти прибували на знімальний майданчик у супроводі медпрацівників.

“Їх привезли разом із медсестрами, зробили кардіограми та енцефалограми у кадрі й відвезли”, – повідомляє джерело.

Також, на його думку, дозвіл на зйомку немовлят давався “на досить високому рівні”.

Як розповіли Харків Times у прес-службі Нацполіціі області, на даний момент офіційних звернень з приводу цього розслідування до поліції не надходило.

Як повідомляв Харків Times, скандальний фільм “ДАУ. Наташа”, зйомки якого проходили у Харкові, отримав срібного ведмедя Берлінського кінофестивалю Берлінале-2020. Картина перемогла у номінації “За видатний художній внесок”. Так журі оцінило роботу німецького оператора Юргена Юргеса.