Фільм «Дау. Дегенерація» отримав гран-прі фестивалю в Європі

Фото: Phenomen Films

Картина «Дау. Дегенерація» режисерів Іллі Хржановського та Іллі Пермякова, яка знімалася в Харкові, отримала гран-прі 26-го Фестивалю авторського кіно, який пройшов в столиці Сербії Белграді.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на сторінці фестивалю у Facebook.

Шестигодинна стрічка «Дау. Дегенерація» розповідає історію про життя та роботу умовного засекреченого радянського Інституту, який проводить наукові та окультні експерименти над тваринами і людьми. Мета цих експериментів — створення ідеальної людини. Генерал КДБ і його підлеглі закривають очі на еротичні пригоди директора Інституту, на скандальні дебоші видатних вчених і на їх жорстокі й божевільні дослідження. Але одного разу до лабораторії під виглядом піддослідних прибувають вкрай радикально налаштовані молоді люди. У них є таємне завдання — викорінити розбещеність і розпад інститутської спільноти, а при необхідності зруйнувати і стерти з лиця Землі цей крихкий звироднілий світ.

«Ідея цього фільму тільки спочатку здається втечею з реальності у минуле 60-х років ХХ століття, по суті — це можливість для кожного учасника, актора, статиста або просто мешканця світу «Дау» вивчити його ставлення до основних ідей, які лежать в основі «Дау. Дегенерація»: до любові, дружби і людської свободи. Цей часом дотепний, але все ж дуже тривожний фільм, розповідає про невпинний пошук якоїсь формули щасливого та вільного життя для всіх нас в світі, в якому ми живемо сьогодні», — сказав сербський режисер Марко Джорджевич.

Журі сербського кінофестивалю також високо оцінило режисерський дебют української сценаристки Наталії Ворожбит «Погані дороги», поставлений за її ж п’єсою про життя людей в зруйнованому війною та недовірою Донбасі. «Погані дороги» отримали спеціальний приз.

Фото: Phenomen Films

Як повідомляв Харків Times, раніше Наталія Бережна з «Дау. Наташа» стала першою українською актрисою, номінованою на премію Європейської кіноакадемії (European Film Awards), яку неофіційно називають європейським Оскаром.

Довідка. Міжнародний кінопроект «DAU» був спочатку задуманий як біографічна стрічка про видатного фізика, нобелівського лауреата Льва Ландау, проте в процесі виробництва перетворився на масштабне арт-дослідження радянського суспільства, держави, людини, природи рабства і насильства.

Зйомки проходили з 2008 по 2011 рр., спочатку на вулицях Харкова, а потім — в декорації, вибудуваній на території покинутого басейну просто неба «Динамо».

У проекті — в кадрі та за кадром — взяли участь представники України, Росії, Німеччини, Франції, Великобританії та інших країн.