Російській вакцині від COVID-19 не довіряють самі росіяни – соцопитування

Згідно з опитуванням, проведеним російським Левада-центром 21-23 грудня, більшість росіян не схильні випробувати на собі дію російської вакцини від COVID-19 «Супутник V».

Про це Харків Times стало відомо з опублікованих Левада-центром результатів опитування.

Так, піддатися вакцинації згодні лише 38% росіян, а 62%, включно з 4% тих, хто “проти будь-якої вакцинації”, – не мають наміру цього робити. Навіть якщо вакцинація буде безкоштовною та добровільною, щеплення готові зробити все ті ж 38%, 54% вакцинуватися не мають наміру.

Найбільше росіян хвилює те, що всі випробування вакцини не закінчені – 30% опитаних вважають за краще дочекатися їх закінчення. Майже такій же кількості людей – 29% – вселяють побоювання «побічні дії цієї вакцини». По 12% мають протипоказання до застосування «Супутника V» або не бачать сенсу робити щеплення. 10% складають противники будь-яких щеплень.

Цікаво те, що відносна більшість готових зробити щеплення спостерігається серед тих, хто «схвалює діяльність Володимира Путіна». Серед противників чинного російського президента «переважна більшість не готова вакцинуватися».

«Бажання вакцинуватися стабільно більше у вікових групах старше 40 років серед тих, хто віддає перевагу телебаченню як основному джерелу інформації. Споживачі інтернет-контенту за всіма віковими групами вважають за краще утриматися від вакцинації », – відзначають у Левада-центрі.

Як повідомляв Харків Times, 8 грудня адміністрація харківського фармацевтичного АТ «Біолік» заявила, що підприємство не освоювало технології виробництва готової форми російської вакцини проти коронавірусу «Супутник V», не підписувало з цього приводу ніяких контрактів і не отримувало від російської сторони жодних технологій.

Правоохоронні органи перевіряли заяву, опубліковану Російським фондом прямих інвестицій, про «налагодження виробництва» російської вакцини проти COVID-19 «Супутник V» на харківському фармацевтичному підприємстві «Біолік». Ця інформація не підтвердилася, й правоохоронці визнали таку заяву «черговою провокацією російської сторони».