Справу про крадіжки продуктів в колоніях Харкова передано до суду

До суду направлено обвинувальний акт відносно посадових осіб двох виправних колоній, розташованих в Харкові і підприємця, які створили і реалізували злочинну схему продажу продуктів харчування, призначених для ув’язнених.

Про це ХарківTimes повідомили в прес-службі ДБР.

Слідство встановило, що посадові особи колоній списували продукти харчування для засуджених (м’ясо і заморожену рибу), закуплені Міністерством юстиції. Списані продукти продавали оптовими партіями з території виправних колоній Харкова через цивільних посередників.

До складу злочинної групи, крім цивільної особи, входили троє службовців Північно-східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань і пробації. А саме: керівник і завскладом однієї з колоній і керівник ще однієї колонії, розповіли в прес-службі прокуратури області.

“У жовтні-листопаді 2019 керівник і завідувач складом однієї з колоній при пособництві підприємця привласнили заморожене м’ясо вагою 1200 кг і заморожену рибу вагою 2100 кг. Крім того, керівник іншої виправної колонії в той же період спільно з зазначеним підприємцем привласнили більше 2000 кг замороженої риби”, – розповіли в прокуратурі.

Внаслідок злочинних дій державному бюджету України завдано збитків майже 250 000 гривен.

Трьом учасникам злочинної групи: керівнику колонії, завскладом і підприємцю висунуто звинувачення в привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем вчинене організованою групою (ч.ч. 3, 5 ст. 191 КК).

Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Ще один керівник колонії звинувачується в привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 191 КК). Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як повідомляв Харків Times, 26 листопада співробітники СБУ затримали завантажені товаром автомобілі посередників під час чергового виїзду з однієї з колоній. В автомобілі знаходилися м’ясо і риба, які керівники колоній продавали “наліво”. Чиновники підробляли документи і списували продукти, як ніби вже витрачені для приготування їжі для ув’язнених. В ході розслідування задокументовано чотири факти збуту продукції риби і м’яса з виправних колоній. За попередніми даними, в результаті зазначених злочинів, державі завдано збитків понад 500 тис. гривень.

Затриманим посадовим особам Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань і пробації повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Підприємцю повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 27 ч.2 ст. 364 КК України (пособництво в зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Жовтневий районний суд Полтави обрав їм запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з правом внесення застави.

Наприкінці грудня прокуратура Харківської області повідомила про підозру ще двом посадовцям, які є фігурантами справи про викрадення та перепродаж продуктів керівниками колоній.