Мери українських обласних центрів протестують проти зміни Податкового та Бюджетного кодексів

Міські голови 23 обласних центрів України звернулися із відкритим листом до президента Володимиру Зеленському, голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля й депутатів українського парламенту. У листі мери обласних центрів заявляють про “позбавлення громад ресурсів”. Вони вимагають до голосування в парламенті законопроекту 3275 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)” провести засідання профільного парламентського комітету й урахувати пропозиції Асоціації міст України.

Про це Харків Times стало відомо з тексту відкритого звернення, опублікованого мером Дніпра Борисом Філатовим у Facebook.

З точки зору керівників обласних центрів, цей законопроект, замість підтримки громадян, як це відбувається в усьому світі, “позбавляє громади ресурсів”. А саме органи місцевого самоврядування сьогодні “забезпечують виплату підвищених зарплат медикам, закупівлю ліків, масок, тестів, обладнання для лікарень”, на які виділяються сотні мільйонів гривень.

“Так, законопроект 3275 від 29.03.2020 всупереч позиції Президента та Прем’єр-міністра, яку вони задекларували на зустрічі з мерами, депутати вилучають з доходів місцевих бюджетів плату за землю та майно, створюють несправедливі умови для бізнесу, позбавляють громадян коштів від оренди паїв, таким чином забезпечують окремому великому бізнесу надприбутки за рахунок податків в бюджети всіх рівнів”, – вважають автори звернення.

Вони попереджають, що у разі прийняття цього закону, “у громад не буде коштів на виплати зарплат медикам, вчителям, соціальним працівникам, вихователям, працівникам транспорту та ЖКГ”.

Мери вимагають, щоб до голосування законопроекту в парламенті було проведено засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики та були враховані пропозиції Асоціації міст України, передані президенту, уряду й народним депутатам 23 березня 2020 року.

Звернення підписали мери 21 обласного центру України, а також Києва та Маріуполя. Підпис мера Харкова Геннадія Кернеса стоїть під цим документом.

Як повідомляв Харків Times, згідно із соцопитуванням, проведеним восени 2019 року Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), в Україні падають рейтинги президента, парламенту та Кабміну.