Рейтинги президента, парламенту й Кабміну падають – соцопитування

Фото: apostrophe.ua

Згідно з останнім соцопитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), в Україні падають рейтинги центральних інститутів влади та окремих її представників.

Про це Харків Times стало відомо з прес-релізу, поширеного КМІС.

Станом на кінець листопада до президента Володимира Зеленського позитивно ставляться 52% опитаних, негативно – 19%. Протягом осені частка тих, хто ставиться до Зеленського позитивно, неухильно зменшувалася: 73% – у вересні, 66% – у жовтні, 64% – на початку листопада, і ось – 52% – у його кінці.

Також падає й оцінка дій президента. У порівнянні з початком листопада, до кінця місяця вона погіршилася: тих, хто позитивно оцінює ці дії, стало менше на 10 процентних пунктів (з 64% до 54%). А частка тих, хто оцінює діяльність гаранта Конституції негативно, збільшилася на 13 процентних пунктів – з 23% до 36%.

Також падає й оцінка роботи Верховної Ради. Тих, хто схвалює роботу парламенту, стало менше – 36% у порівнянні з 45% на початку листопада. Число ж тих, хто не схвалює, зросло з 40% на початку місяця до 52% наприкінці.

Трохи краще йдуть справи особисто в голови Ради Дмитра Разумкова – його рейтинг навіть дещо підріс і наприкінці місяця його “позитивний баланс” становить 24% опитаних (у порівнянні з 16% на початку). Однак число негативних оцінок діяльності Разумкова також різко зросло – 16% у порівнянні з 9% на початок місяця.

Погіршилася й оцінка дій уряду, позитивно їх оцінюють 37% (на початку листопада було 44%), а негативні оцінки зросли на 11 процентних пунктів – із 37% до 48%.

Особисто до глави Кабміну Олексія Гончарука ставилися позитивно наприкінці листопаду 11% опитаних, негативно – 25%. Останній показник також неухильно зростав протягом осені: 9% – у вересні, 14% – в жовтні, 18% на початку листопада. Порадувати прем’єра може лише певне підвищення його впізнаваності: у вересні тих, хто його не знає, було 49%, у жовтні – 48%, на початку листопада – 40%, а наприкінці – вже 36%.

Опитування проводилося з 22 по 25 листопада методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включалися території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 1500 інтерв’ю, похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 3%. Дані цього дослідження порівнюються с результатами опитувань КМІС, які були проведені з 4 по 7 листопада, з 9 по 11 жовтня, та з 6 по 19 вересня 2019 року.

Як повідомляв Харків Times, згідно з даними Національного екзит-полу, Володимир Зеленський лідирував у другому турі голосування на виборах президента України з 73%, екс-президент Петро Порошенко набрав 25,5%.