Зеленський має намір зупинити метро та міжобласне сполучення

Фото: redpost.com.ua

Президент Володимир Зеленський звернувся до нації із черговою відозвою, у якій закликав Кабмін із 18 березня зупинити метро у тих містах, де воно є, а по всій країні заборонити провозити більше 10 осіб у салонах маршрутних таксі та більше 20 осіб – в автобусах, тролейбусах і трамваях. Будь яке міжміське та міжобласне сполучення президент також планує припинити.

Про це Харків Times стало відомо зі звернення президента Зеленського.

“Міністерству інфраструктури з 12-ої години дня 18 березня 2020 року заборонити залізничне, авіа- та автобусне міжміське та міжобласне пасажирське перевезення, заборонити роботу метрополітенів”, – сказав Зеленський.

При цьому на своїй сторінці у Facebook президент посилається на “досвід Китаю”, підкреслюючи, що “непопулярні та жорсткі рішення долають вірус і рятують життя”.

“Досвід інших країн показує, що м’якотілість та ліберальність є союзниками коронавірусу. Тому ми будемо діяти жорстко, невідкладно, можливо, непопулярно, але заради одного – життя та здоров’я українців”, – написав Зеленський.

Довідка: Харків є другим за величиною містом України із площею 370 кв. км та населенням 1 446 107 осіб. До багатьох районів міста за відсутності метро неможливо дістатися міським електротранспортом. Муніципальних автобусів у місті не існує. Маршрути обслуговують приватні підприємства-перевізники. За даними Облстату, в 2019 році у Харкові трамваями перевезено 8 850 0000 пасажирів, тролейбусами – 10 324 0000 пасажирів. Харківський метрополітен у 2019 році перевіз 212 760 000 пасажирів. У місті реалізована концепція організації міського транспорту, згідно з якою основною функцією наземного транспорту є підвезення пасажирів до станцій метро з віддалених від них районів. Великі житлові масиви, вокзали й промислові підприємства пов’язані між собою та з центром міста головним чином лініями метрополітену. За всі роки існування Харківського метрополітену від початку його роботи у 1975 році рух по його лініях повністю не зупинявся ніколи. Є підстави припускати, що в разі прийняття подібних заходів Харків очікує повний транспортний колапс.

Як повідомляв Харків Times, сьогодні, 16 березня, рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської міськради за недотримання санітарних і протиепідемічних заходів закриті на карантин ринок у 602 м/р “Спартак” і ринок “Барабашово”, які здійснюють продаж непродовольчих товарів.