Керівництво “Укроборонпрому” дало ХКБМ та ЛКМЗ добу розібратися з якістю зварювання корпусів БТР-4Е

Керівництво “Укроборонпрому” дало директору Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені O.O. Морозова Якову Мормило та власнику “Лозівського ковальсько-механічного заводу” 24 години для з’ясування достовірності оприлюдненої у ЗМІ інформації щодо якості зварювання корпусів бронетранспортеру БТР-4Е.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Укроборонпрому.

Директор ХКБМ Яков Мормило отримав наказ терміново створити комісію і протягом доби провести верифікацію оприлюднених фотографій та інформації щодо стану корпусів для виготовлення БТР-4Е за контрактом з Міністерством оборони України. Для з’ясування обставин керівництво “Укроборонпрому” запросило до Києва директора та власника “Лозівського ковальсько-механічного заводу” (ЛКМЗ) з вимогою пояснити оприлюднену інформацію.

“Безвідносно результатів перевірок Державний Концерн “Укроборонпром” пропонує Управлінню військових представництв Міністерства оборони України повторно перевірити усі корпуси виробництва “Лозівський ковальсько-механічний завод”, що перебувають на цей час у виробництві”, – йдеться у повідомленні. “Укроборонпром” заявив, що у випадку виявлення браку або технологічних недоліків, буде вимагати від співвиконавця контракту виконати свої зобов’язання щодо якості продукції згідно з вимогами технічної документації у повному обсязі та за власний рахунок.

“У той же час хочемо зазначити, що інформація, викладена директором інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергієм Згурцем щодо виконання вищезазначеного контракту містить певні маніпуляції та неточності”, – заявляє керівництво концерну.

Укроборонпром повідомляє, контракт на виробництво та постачання БТРів був укладений на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 14.07.2016 р. №431. На момент призначення нового керівництва Концерну в серпні 2019 року контракт не виконувався, за три роки Збройні Сили України не отримали жодної одиниці техніки за цим контрактом. За особистим дорученням Президента України за результатами його візиту до Харкова у листопаді 2019 року зусиллями нового керівництва Концерну та Міністерства оборони виконання контракту було відновлено.

На момент відновлення виконання контракту співвиконавці, в тому числі ЛКМЗ, уже були визначені та погоджені замовником. Умови контракту та монопольне становище одного зі співвиконавців унеможливлює його зміну у процесі виконання контракту. Виготовлення БТР-4Е зі сталі марки 71 було вимогою замовника в рамках тактико-технічного завдання, що не могло бути змінено виробником.

“Нагадаємо, що у 2016-2017 роках причиною зриву виконання даного контракту стала, в тому числі, спроба замінити сталь марки 71 на сталь імпортного виробництва”, – наголошується у повідомленні.

“Щодо претензій до виконання контракту з серійного виробництва військової техніки на потужностях конструкторського бюро. Конструкторська документація на виготовлення БТР-4Е була розроблена на ХКБМ і на момент підписання контракту у 2016 році бюро було єдиним підтвердженим виробником з боку замовника даної продукції. Про це достеменно відомо автору публікації. У той же час, сьогодні на Харківському конструкторському бюро з машинобудування імені O.O. Морозова освоюється процес самостійного виготовлення корпусів”, – заявляє держконцерн.

Як повідомляв Харків Times , Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова передало Міністерству оборони 12 бронетранспортерів БТР-4Е з обсягу державного оборонного замовлення 2019 року. Термін поставки бронетранспортерів за контрактом минув ще у червні. Термін виконання контракту продовжений до 31 серпня 2020 року. Додаткова угода щодо продовження терміну поставки контракту між ХКБМ та Міністерством оборони України була підписана відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України, ухваленого 4 грудня 2019 року.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, член правління “Ліги оборонних підприємств” Сергій Згурець заявив, що ЛКМЗ поставив на ХКБМ три перших корпуси для виготовлення БТР-4 нової партії. Але виявилось, що вони прийшли з браком – на них є тріщини. “На непровареній і потрісканій броні стоїть клеймо військового представництва Міністерства оборони, що з цими корпусами все гаразд”, – зазначає експерт.