КБ ім. Морозова поставило 12 бронетранспортерів Міністерству оборони

Фото: ukroboronprom.com.ua

Державне підприємство “Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова” передало Міністерству оборони 12 бронетранспортерів БТР-4Е з обсягу державного оборонного замовлення 2019 року. Усі БТР передані у розпорядження 92-ої окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка Збройних сил України, що дислокується під Чугуєвом.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення державного концерну “Укроборонпром”.

Термін поставки бронетранспортерів за контрактом минув ще у червні поточного року. На даний час термін виконання контракту продовжений до 31 серпня 2020 року. Додаткова угода щодо продовження терміну поставки контракту між ХКБМ та Міністерством оборони України була підписана відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України, ухваленого 4 грудня 2019 року.

“Для розблокування контракту вистачило сто днів, хоча нас запевняли в тому, що його вже не врятувати, і ці БТРи ніколи не будуть поставлені військовим. Сьогодні БТРи вже в частині, ХКБМ отримав за них гроші. Це приклад злагодженої роботи багатьох людей, зацікавлених у відновленні виробництва та виконанні держоборонзамовлення”, – прокоментував передачу БТРів генеральний директор “Укрборонпрому” Айварас Абромавичус.

У повідомленні зазначається, що відновлення контракту дозволило новому керівництву ХКБМ повернути на роботу колектив, а також скласти та погодити графік виробництва та поставок з усіма співвиконавцями контракту.

Це один з найбільших контрактів підприємств Концерну в рамках виконання Державного оборонного замовлення. Фінансування контракту було передбачене за рахунок кредитних коштів, виданих під державні гарантії на суму 1,5 млрд грн. Внаслідок недобросовісних дій чиновників, керівництва підприємств та співвиконавців контракт був зірваний – за три роки після його підписання Збройні сили не отримали жодної одиниці техніки.

За фактом невиконання контрактів про постачання БТР-4Е для потреб Збройних Сил України Державне бюро розслідувань веде кримінальне провадження. Керівництво ДК “Укроборонпром” направило до Генеральної прокуратури результати службового розслідування щодо зриву поставки військової техніки в рамках Державного оборонного замовлення.