Правоохоронці Києва з’ясовують причини нічної пожежі у відомому притулку «Котохата»

Фото: Поліція Києва/Facebook

В Києві – біда. І цього разу спричинили її не росіяни. Вночі у Голосіївському районі столиці спалахнув досить відомий котячий притулок на Теремках – «Котохата» (вона ж «Котобаза»). Досі ще невідомо, скільки хвостиків загинуло від вогню. Поліція з’ясовує обставини пожежі.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Поліції Києва у Facebook.

«Столичні поліцейські відкрили кримінальне провадження за фактом пожежі у притулку для тварин в Голосіївському районі Києва», – йдеться у повідомленні.

За відомостями поліції, вогонь у дворі на вулиці Заболотного, де «місцеві жителі самостійно звели будинок для котів, опікувались тваринами та наглядали за ними», спалахнув вчора пізно ввечері, близько 23:00.

За свідченнями місцевих мешканців, вогню передували один чи кілька вибухів.

«Попередньо встановлено, що у притулку перебувало близько 60 котів, 7 з яких загинули внаслідок пожежі, інші з опіками доставлені у ветеринарну клініку», – повідомляють правоохоронці.

Важко навіть уявити, що це сталося сьогодні, у воюючій Україні, де в кожному фронтовому підрозділі живуть або кошенята, або цуценята, або дорослі  коти й собаки та про них, як про дітей, піклуються суворі військові хлопці. В Україні, де з розбомблених Бахмуту та Часова Яру, з затопленої Херсонщини наряду з людьми постійно рятували й рятують чотирилапих улюбленців, де їх, ризикуючи власним життям, вивозять волонтери з фронтового Донбасу чи з замінованої Харківщини. Україна любить своїх котиків та песиків, і київський жах приголомшує та вимикає розум, залишаючи лише відчуття болю та обурення.

Наталя Петрущенкова, яку ЗМІ називають «утримувачкою» згорілої «Котохати», заявляє, що їй та котикам вже погрожували, вона навіть зверталася до поліції з приводу цих погроз. Жінка вважає винуватцями трагедії «молодих людей, котрі мешкають поряд з котобазою, які, підозрюю, і вчинили підпал, бо не раз погрожували, ображали».

Вона звинувачує волонтерів відомої організації Kyiv Animal Rescue Group (Команда порятунку тварин міста Києва) у «справжній травлі у соцмережах», яку, нібито вони «розгорнули після трагедії». Заради справедливості, слід сказати, що на ранок сьогодні, 24 вересня, на сторінці Kyiv Animal Rescue Group немає жодного слова ані про Наталію Петрущенкову, ані про нічну трагедію на Теремках. На відміну від самої Петрущенкової, яка на тлі трагедії продовжує обурено зводити рахунки з цією організацією.

Звинувачення у бік пані Наталії справді звучать у соцмережах. Частина київських зоозахисників вважає, що пані Наталя може бути сама винна у трагедії, що сталася. Їй закидають «утримання котів величезної кількості у малому та холодному приміщенні», те, що вона не стерилізувала кішок, які знаходилися у притулку, та «дозволяла їм постійно народжувати», те, що «лікування критичнохворих тварин відбувається без призначення лікарів поряд зі здоровими, нажаль умовно». Пані Петрущенковій закидають також і те, що кошенят вона не віддавала волонтерам, які «неодноразово пропонували допомогу» й у стерилізації і в прилаштуванні. Взагалі з прилаштуванням хвостиків справи в «Котохати» були, за рядом свідчень, сумні, як і зі смертністю. Сумують противники Петрущенкової за загиблими котиками та через велику підтримку утримувачки «Котохати».

А головне, за словами киянки Олени Кожиної, яка посилається на інших свідків, у приміщенні «Котохати» без нагляду людей працював обігрівач, а поруч були «якісь балони з рідинами, що могли й стати причиною запалення та вибухів».

«Але скажіть одне, – кому може прийти в голову вмикати обігрівач з величезною кількістю котів в малому приміщенні без власної присутності чи утримувати хворих малюків в зиму без опалення просто в дерев’яному вагончику? А саме це тривало роками, холод, хвороби та смерті за донати», – обурюється Олена Кожина.

Якщо це й насправді так, питання «підпалу» переходить у зовсім іншу площину. Але із цим, сподіваюся, розберуться столичні правоохоронці й доб’ються справедливості для загиблих хвостиків.

Як повідомляв Харків Times, правоохоронці розслідують як шахрайство дії мешканки Дергачів Харківської області, яка пообіцяла військовослужбовцю прихистити його собаку з-під Бахмуту, отримала від нього 7 000 гривень, але собаку прогнала. Пса так і не знайшли.

У вересні минулого року з тимчасово окупованих районів Харківської області виїхали 753 людини. Також вдалося евакуювати біля трьох десятків домашніх тварин.