В Харківській області через війну загинули 1780 мирних мешканців, з них 74 дитини

Фото: Сергій Бобок/Харків Times

За рік широкомасштабної війни у Харківській області внаслідок бойових дій загинули 1780 цивільних осіб, з них 74 дитини.

Про це Харків Times довідався з повідомлення Харківської обласної прокуратури з посиланням на брифінг за участю керівника Харківської обласної прокуратури Олександра Фільчакова, начальника ХОВА Олега Синєгубова, очільників ГУНП та ДСНС в області Володимира Тимошка та Олександра Волобуєва, який відбувся 24 лютого 2023 року.

За словами очільника обласної прокуратури Олександрі Фільчакова, правоохоронцями розслідуються кримінальні справи:

– загибелі 1780 цивільних осіб, з них 74 дитини;

– поранення 2718 осіб, з них 214 неповнолітніх;

– викрадення або зникнення 1007 цивільних осіб;

– 8 фактів, пов’язаних з сексуальним насильством, вчиненим окупантами. Наймолодшій постраждалій — 16 років, найстаршій жінці — 73 роки;

– 9 тисяч фактів, пов’язаних з нападами чи бомбардуваннями будь-якими засобами цивільної інфраструктури;

– 91 – з умисними вбивствами;

– 347 – незаконним позбавленням волі;

– понад 2100 – мародерствами.

«Виявлено 21 катівню, які окупаційні війська облаштували на території області, з яких 9 на території Куп’янського району, 7 – Ізюмського, 4 – Дергачівського та 1 – Чугуївського. 112 потерпілих пройшли через тортури та знущання, 8 з них, на жаль, загинули. І дотепер нами виявляються нові факти примусового утримання та катування українців військовослужбовцями РФ та представниками так званих незаконних збройних формувань «ЛНР» та «ДНР», — додав очільник облпрокруратури.

Олександр Фільчаков повідомив, що слідчі повідомили про підозру 87 особам, у тому числі 20 військовослужбовцям країни-агресора, найманцям приватної військової компанії та учасникам незаконного збройного формування так званої «ДНР».

Як повідомляв Харків Times, у перші дні після деокупації у Харківській області виявили 10 російських катівень, шість з них – в Ізюмі.

Наприкінці вересня слідчі виявили вже 18 місць, де російські загарбники катували українських громадян, і встановили особи тисячі російських військових злочинців.

За інформацією спікера Харківської обласної прокуратури Дмитра Чубенка, на деокупованих територіях Харківщини у кожному більш-менш великому населеному пункті де дислокувалися російські військові чи самопроголошена поліція могли катувати чи незаконно утримувати людей. У деяких містах та селах виявляли відразу декілька катівень.

У Балаклії рашисти влаштували катівні у підвальних приміщеннях відділу поліції та у будівлі навпроти – БалДруку. Людей катували в різний спосіб, найлегшим вважалося, коли били струмом.

У  селищі Козача Лопань виявили одразу дві російські катівні. Окупанти облаштували катівні у підвалах залізничного вокзалу та місцевого магазину.